De 2 zile toate televiziunile arata tot felul de stiri despre Bac-ul din acest an si rezultatele sunt … mai mult decat dezastroase. Desi inca nu exista o statistica finala pana acum promovabilitatea este de 50% adica tot al doilea elev de liceu nu a luat examenul de bac.

Alte stiri aratau licee intregi in care nu a promovat nimeni si daca au promovat eveau note extrem de mici.

Exista o lema (Briciul lui Occam) care spune ca: “cea mai simpla explicatie este si cea mai corecta” si din asta putem trage concluzia ca elevii nu au invatat sau profesorii nu au predat cum trebuie sau … subiectele au fost prea grele. Profesorii sunt tot aceia de anii trecuti iar anii trecuti au fost note mia bune la bac.

Materia? Nu stiu ce sa zic ca nu am avut rabdarea sa ma uit peste subiecte dar mai sa le rezolv. Iar elevii nu stiu daca sunt diferiti de cei de anii trecuti. Mananca aceeasi mancare, traiesc in aceleasi locuri,asculta aceeasi muzica, invata in aceeleasi licee.

In timp ce ma uitam la TV mi-a trecut o idee, o “teorie a conspiratiei” care desi la prima vedere nu se incadreaza in Lema lui Occam este atat de simpla incat poate fi si adevarata.

Toata lumea stie ca s-au micsorat foarte mult salariile profesorilor si marea majoritate a cetatenilor considera ca sa facut o nedreptate pentru ca invatamantul trebuie sustinut deoarece este fundatia societatii viitoare.Vrei sa distrugi viitorul unei tari? Distrugi invatamantul si astepti cuminte cativa ani.

Daca (si aici e doar o teorie conspirationista fara sa am vreo dovada concreta) cineva acolo sus (nu ma gandesc la  ministrul invatamantului ca n e suficient de …) a “sugerat” sa fie introduse cateva chichite in subiectele de la bac si un barem foarte strict de corectare astfel incat sa forteze o promovabilitate foarte mica a elevilor. In situatia asta oare cine cad devina in ochii cetatenilor. Profesorii normal ca … nu au fost instare sa ii invete pe elevi si daca nu isi fac treburile cum trebuie de ce sa ii mai platim nu?