Placa video dedicata integrata în placa de baza a laptopuluiPentru cei care cunosc mai multe despre calculatoare asta e o întrebare cu răspuns foarte simplu. Pentru restul oamenilor obișnuiți atunci când îți cumperi un laptop răspunsul la întrebare va influenta atât prețul de achiziție cât și sarcinile pe care laptopul va fi capabil sa le execute.

Din start vreau sa precizez ca un laptop bun are nevoie de o placa video dedicata. Placa video este în principiu un minicomputer care are o singura sarcina și aceea e sa prelucreze imaginea de la cifre, parametrii grafici (puncte, linii, coordonate etc) compunând punct cu punct imaginea care o vedem pe ecran.

Cu cât v-om folosi laptopul pentru sarcini cu multa grafica ca:  jocuri (dap veșnicele jocuri), proiectare, design (orice tip ar fi el fie ca desenam componente sau proiectam o noua încăpere), grafica computerizata, prelucrări video/foto etc avem nevoie de un suport cât mai performant și asta se traduce prin o placa video cât mai puternica.

Plăcile video integrate sunt placi video simple realizate sa fie utile pentru marea majoritate dintre noi, sunt placi capabile de a îndeplini cu succes sarcini ca:

  • navigare pe internet
  • chiar și jocuri de internet (vezi cele de Facebook) și jocuri de acum 3, 4 ani
  • munca de birou (word, excel, powerpoint, etc)
  • vizionarea unui film chiar și în format HD
  • editarea pozelor personale
  • chiar editarea de imagini grafice în aplicații gen Photoshop
  • web design

Un alt aspect pozitiv al plăcilor integrate sunt faptul ca nu consuma prea mult curent ceea ce însemna ca bateriile sunt mai ușoare – laptopul devine mai ușor și bateria are o autonomie mai mare de cele mai multe ori.

O alta întrebare care am tot auzit-o și care vreau sa o lămuresc este:

Se poate schimba placa video la un laptop?

Răspuns: Fie ca e integrata sau dedicata ea nu va putea fi schimbata/înlocuită. Asa ca atunci când cumpărați un laptop tine-ți minte ca nu se pot face upgrade-uri ulterioare mai mult decât schimbarea unui HDD sau memorii RAM.

Am observat ca multa lume se plânge de plăcile video dedicate din cele mai multe laptopuri atunci când se joaca sau le folosesc intens in modul grafic pentru ca :

  • laptopul se încălzește puternic
  • apare celebrul ecran albastru
  • placa video se arde

Plăcile video din PC-uri vin cu un cooler (ventilator) pe ele special pentru a le raci. Datorita spațiului mic dintr-un laptop acel cooler nu poate fi pus și acolo. Laptopul se va încălzi puternic și dacă nu este realizat bine va da erori (ecranele albastre) din cauza căldurii sau mai rău se vor arde. Sfatul meu este ca în cazurile de mai sus sa montați un cooler-pad pentru laptopuri, vedeți aici câteva modele.