O suta de mii de EURO pentru scările Catedralei din Timișoara și … ce a iesit

In luna aprilie a anului trecut (2013) sa dat unda verde pentru refacerea scărilor Catedralei Ortodoxe din Timișoara. Pana aici totul bine. Costul? 100 000 de EURO jumate de la biserica jumate de la primărie.

O suta de mii? Nu vi se pare cam mult?

Zilele trecute am trecut pe lângă Catedrala și am văzut minunea acum când e … gata:

Catedrala Timișoara - scările în constructie    Catedrala Timișoara - scările terminate

Piatra care acoperă scările este andezit. O căutare rapida pe net și am găsit metrul pătrat de andezit la 135 RON.

Daca scările au o lungime de 31 de metrii și o lățime de 11 m o treapta are o înălțime de aproximativ 17 cm un calcul simplu reiese cam 450 mp suprafață scărilor (ținând cont de pierderi mai adaugăm încă 50 mp) deci cam 500 mp de andezit x 135 RON aprox 15 000 euro.

Mai adăugam 10 000 RON salarii muncitori + profit firma construcții și ajungem pe la 25000 EURO o suma mai rezonabila. (nu punem la socoteala ca firma care a făcut acesta lucrare sigur a negociat la cantitatea respectiva un alt preț decât am găsit eu pe net la prima căutare)

Cu riscul de a fi blamat de unii credincioși ca arunc cu noroi în lucrarea făcuta pentru Catedrala întreb: nu eram mai cinstit în fata lui Dumnezeu (ca tot vb de un lăcaș de cult) sa fi făcut cu cei 50 000 EURO ai bisericii treptele a 2 catedrale? și primăria cu ai ei 50 000 EURO treptele a 2 școli sau spitale ?

 

Si rezultatul?

Sunt niște trepte, din punctul meu de vedere nu au nimic mai spectaculos decât treptele care le vezi la la orice clădire care nu are ușa de intrare la nivelul solului.

Sunt doar eu ala care crede ca aici sa făcut o risipa de bani? Sau poate restul a intrat în buzunarele …

PS. Înainte sa săriți în capul firmei care a făcut lucrările țineți minte următorul proverb: “Nu e prost ala care cere, e prost ala care da.”

Mai aveți de adăugat ceva?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *