Ti-ai cumpărat un notebook sau un netbook si  ti-ai dat seama ca nu ai mobilitate deloc la tine acasă pentru ca esti legat de firul de rețea sau de modemul prin care iti vine netul. Probabil ca iți pui întrebarea: Am făcut o greșeala cumpărând un calculator mai scump (un notebook) decat un desktop doar pentru ca am dorit sa stau astăzi pe canapea in fata tv-ului si mâine sa browse-uiesc netul din vârful patului?

Poate da poate nu asta rămâne sa iti analizezi tu punctele tale de vedere. In postul acesta eu doresc sa arat celor care nu stiu ca a avea internet pe calculator nu înseamna încă un fir în plus. Mai mult ai libertate de mișcare pe o raza de cativa zeci de metrii, viteza este suficient de mare ca sa nu observi nici o diferenta si de ce nu posibilitatea de a aduce mai mulți prieteni pentru un LAN Party.

Pe scurt pana acum ca sa ai net trebuia sa iei cablul de rețea ce ieșea din modemul care l-au instalat cei care ti-au dat netul și îl puneai în calculator, ceva setări la rețea și aveai net.

Acum dacă vrei wireless trebuie sa faci o adăugare la schema de mai sus. Intre modemul de la net și calculator va trebui sa conectezi un router. Routerul se va conecta la net și va translata netul la alte calculatoare care sunt conectate la el.

Exista în principiu feluri de routere:

  • routere simple (wired)
  • routere wireless

Diferența intre ele : primele cele wired pot conecta la ele calculatoare doar prin fire deci nu sunt wireless (nu poți conecta un calculator prin radio prin intermediul lor)

Cele Wireles dau posibiltatea conectării atât prin wireless cât și prin cabluri de rețea.


Viteza pe routere

Cele mai întâlnite routere pentru home and office user vin cu rețele de tip 802.11b si 802.11g. Ok ce înseamna asta: 802.11b are o viteza de aproximativ 11 Mbit/s. Viteza e ok pentru “browserit” dar in nici un caz pentru transferul de fișiere mari pe rețea (ar dura o veșnicie), 802.11g in schimb (cea mai folosita la ora actuala) are o viteza decenta de 54 Mbits/s (la jumătate din viteza unei retele prin fir (100 Mbit/s)).

Mai nou a apărut si 802.11n  care are o viteza superioara orcarei rețele wireless de pana acum aproximativ 144Mbit/s

Ce e important de știut, nu doar routerul trebuie sa fie capabil de 802.11n sau 802.11g ci și placa de rețea wireless din calculatorul sau laptopul dvs.

Acces Point-urile

Access pointurile sunt dispozitive asemănătoare cu routerele și sunt făcute strict pentru a adaugă unei rețele existente pe fir capacități wireless sau invers. In nici un caz nu sunt proiectate pentru a fi nodul central al unei rețele cum sunt routerele. Pe scurt pentru a conecta o rețea pe fir (sau un calculator) la internet este necesar sa aveți deja un router.

Ati ajuns în magazin, la ce trebuie sa va uitați când cumpărați un router:

  • în primul rând tipul de rețea suportata si viteza ei: adică va trebui sa vedeți dacă are 802.11g (cea mai folosita la momentul actual) și ca un plus 802.11n
  • dacă este necesar sa conectați si calculatoare intro rețea bazata pe fir nr de porturi RJ-45 (in general un router are 4 porturi pentru 4 calculatoare conectate în rețea prin fir și un al cincilea numit WAN în care se pune cablul de internet)
  • protecția rețelei –  absolut toate routerele vin cu măsuri de protecție pentru ca sa prevină intrarea in reteaua dvs. Cele mai uzuale sunt WPA și WEP
  • prețul

Cele mai bune mărci:

Personal eu prefer routerele Linksys deoarece compania Linksys aparține de Cisco (cea mai mare producătoare de echipamente folosite in retelele de calculatoare).

Pe langa asta au un sistem de administrare si setari foarte practice si usor de facut atunci cand ai de lucru cu un router zi de zi. Reteaua mea de acasa este realizata in jurul unui router Linksys WRT54GL care tot odata are integrat si un firewall.

Pe langa Linksys alte marci recomandabile pentru un utilizator obisnuit sunt Asus, Edimax. Recomandarile vin un urma experientei proprii cu produse de la aceste companii, alte marci pot oferi rezultate bune sau mai bune dar nu am sa le amintesc aici deoarece eu personal nu am avut posibilitatea sa lucrez cu ele si sa imi fac o parere proprie.

Pentru mai multe detalii despre cum se face o retea wireless citeste postul: Cum se face o retea wireless pentru acasa