Vreau net wireless!!! Router sau acces point

Ti-ai cumpărat un notebook sau un netbook si  ti-ai dat seama ca nu ai mobilitate deloc la tine acasă pentru ca esti legat de firul de rețea sau de modemul prin care iti vine netul. Probabil ca iți pui întrebarea: Am făcut o greșeala cumpărând un calculator mai scump (un notebook) decat un desktop doar pentru ca am dorit sa stau astăzi pe canapea in fata tv-ului si mâine sa browse-uiesc netul din vârful patului?

Poate da poate nu asta rămâne sa iti analizezi tu punctele tale de vedere. In postul acesta eu doresc sa arat celor care nu stiu ca a avea internet pe calculator nu înseamna încă un fir în plus. Mai mult ai libertate de mișcare pe o raza de cativa zeci de metrii, viteza este suficient de mare ca sa nu observi nici o diferenta si de ce nu posibilitatea de a aduce mai mulți prieteni pentru un LAN Party.

Pe scurt pana acum ca sa ai net trebuia sa iei cablul de rețea ce ieșea din modemul care l-au instalat cei care ti-au dat netul și îl puneai în calculator, ceva setări la rețea și aveai net.

Acum dacă vrei wireless trebuie sa faci o adăugare la schema de mai sus. Intre modemul de la net și calculator va trebui sa conectezi un router. Routerul se va conecta la net și va translata netul la alte calculatoare care sunt conectate la el.

Exista în principiu feluri de routere:

  • routere simple (wired)
  • routere wireless

Diferența intre ele : primele cele wired pot conecta la ele calculatoare doar prin fire deci nu sunt wireless (nu poți conecta un calculator prin radio prin intermediul lor)

Cele Wireles dau posibiltatea conectării atât prin wireless cât și prin cabluri de rețea.


Viteza pe routere

Cele mai întâlnite routere pentru home and office user vin cu rețele de tip 802.11b si 802.11g. Ok ce înseamna asta: 802.11b are o viteza de aproximativ 11 Mbit/s. Viteza e ok pentru “browserit” dar in nici un caz pentru transferul de fișiere mari pe rețea (ar dura o veșnicie), 802.11g in schimb (cea mai folosita la ora actuala) are o viteza decenta de 54 Mbits/s (la jumătate din viteza unei retele prin fir (100 Mbit/s)).

Mai nou a apărut si 802.11n  care are o viteza superioara orcarei rețele wireless de pana acum aproximativ 144Mbit/s

Ce e important de știut, nu doar routerul trebuie sa fie capabil de 802.11n sau 802.11g ci și placa de rețea wireless din calculatorul sau laptopul dvs.

Acces Point-urile

Access pointurile sunt dispozitive asemănătoare cu routerele și sunt făcute strict pentru a adaugă unei rețele existente pe fir capacități wireless sau invers. In nici un caz nu sunt proiectate pentru a fi nodul central al unei rețele cum sunt routerele. Pe scurt pentru a conecta o rețea pe fir (sau un calculator) la internet este necesar sa aveți deja un router.

Ati ajuns în magazin, la ce trebuie sa va uitați când cumpărați un router:

  • în primul rând tipul de rețea suportata si viteza ei: adică va trebui sa vedeți dacă are 802.11g (cea mai folosita la momentul actual) și ca un plus 802.11n
  • dacă este necesar sa conectați si calculatoare intro rețea bazata pe fir nr de porturi RJ-45 (in general un router are 4 porturi pentru 4 calculatoare conectate în rețea prin fir și un al cincilea numit WAN în care se pune cablul de internet)
  • protecția rețelei –  absolut toate routerele vin cu măsuri de protecție pentru ca sa prevină intrarea in reteaua dvs. Cele mai uzuale sunt WPA și WEP
  • prețul

Cele mai bune mărci:

Personal eu prefer routerele Linksys deoarece compania Linksys aparține de Cisco (cea mai mare producătoare de echipamente folosite in retelele de calculatoare).

Pe langa asta au un sistem de administrare si setari foarte practice si usor de facut atunci cand ai de lucru cu un router zi de zi. Reteaua mea de acasa este realizata in jurul unui router Linksys WRT54GL care tot odata are integrat si un firewall.

Pe langa Linksys alte marci recomandabile pentru un utilizator obisnuit sunt Asus, Edimax. Recomandarile vin un urma experientei proprii cu produse de la aceste companii, alte marci pot oferi rezultate bune sau mai bune dar nu am sa le amintesc aici deoarece eu personal nu am avut posibilitatea sa lucrez cu ele si sa imi fac o parere proprie.

Pentru mai multe detalii despre cum se face o retea wireless citeste postul: Cum se face o retea wireless pentru acasa

 

83 Comments

  1. Multumesc pentru informatie.Cred ca asa este mai bine.Voi achizitiona un ruter wireless de interior cu mai multe moduri de functionare.E bine ca nu trebuie sa mai folosesc si adaptorul wireless.S-ar putea sa mai am neclaritati,pentru ca vreau sa cumpar ceva util.Multumesc inca o data!

  2. Multumesc pentru raspuns si pentru promptitudine!
    Din casa nu am semnal.Eu ma gandeam sa caut un AP de exterior,il monez pe balcon(in exterior),dar sa folosesc si o antena simpla.
    Semnalul este maxim doar daca este vizibilitate directa cu antena hotspotului.
    Intrebarea este : Se poate pleca din AP doar cu un cablu direct in calculator,AP inlocuieste si adaptorul wireless ?
    Multumesc!

    1. @Ovidiu, acces pointul este un fel de “stick wireless” care il conectezi la portul de retea. Echipamentele de exterior sunt foarte scumpe pt ca de obicei sunt facute pentru transmisii profesionale, dar daca il pui in interior si vi cu o antena externa cu cablu din exterior pana la un acces point normal cred ca e suficient.

  3. Sunt in appropiere de un Hostpoint(Primaria Otopeni)Cu un adaptor wireless am semnal 52 %,dar trebuie de fiecare data sa ma duc cu un prelungitor cu adaptorul pe balcon.Ce echipament ar trebui sa achizitionez pentru a-l monta pe balcon?

    1. @Ovidiu, iti recomand sa iti instalezi undeva in apropierea geamului (ATENTIE nu pe exterior) un router/acces point wireless care sa mearga ori ca repetor de semnal ori doar ca receptor la care sa te conectezi prin cablu. Daca semnalul nu e prea bun atunci exista antene externe mai puternice dar pentru asta atunci cand iti achizitionezi routerul ai grija sa aiba antene externe detasabile.

  4. Deranjez cu o intrebare…am o retea wireless care e destul de slaba uneori.Vine de la un cablu internet, e trimisa mai departe prin Router,apoi preluata de 2 host pointuri. Ceea ce ajunge la mine e o retea bunicica dar as intreba:exista vreo modalitate tehnica sa transform semnalul wireless inapoi in semnal prin cablu? Am la dispozitie un AP D-Link DWL-32ooA si un router Linksys E 1000. Mai pe scurt vreau sa transform semnalul wireless din eter prin intermediul celor doua aparate intrun semnal imbunatatit pe care sa-l duc in laptop prin cablu. Va multumesc pentru rabdare.

    1. @flo, ce vrei tu se poate face cu un acces point sau un router care poate fi setat ca acces point. In principiu roulu unui acces point este de a lua semnalul wireless si de a il transforma in semnal pe cablu pentru a uni retele.

      AP D-link-ul ala ar trebui sa fie ok.

  5. Am cumparat de curand un router TP Link wr740N,am facut configurarea dupa cd si merge dar are viteza foarte mica[descarc cu 23Kb,la emailuri te apuca somnul pana deschide unul mai mare un pic]Viteza aceassta e si pe cablu si prin antena [net de la RDS] Ce as putea sa fac…

    1. @nicu, daca si prin cablu si prin router tot aceeasi viteza ai atunci problema e in curtea RDS-ului, doar ei pot sa te ajute.

  6. @Mihai (admin):

    Am tot UPC și tot un Linksys dar nu în conving să-mi dea net, nici prin cablu nici wireless.

    Am încercat cu un Asus (non-wireless) și mi-a dat net frumos către 2 laptopuri simultan fără nicio configurare.

    Ai vreun sfat de cum să ”prostesc” Linksys-ul? E un WRT54GL v1.1.

    mersi mult!

  7. @ice_ am aceiasi problema pe care ai avut’o si tu ajuta ma te rog

  8. salut, as vrea sa dau internet fratelui meu prin router wireless dar intre mine si el sunt cam 250 m ,daca pun router-ul in are liber ,are acoperire pana la el?router-ul este D-link dir-501 150mb .m-ar interesa daca prinde macar semnal de 2 liniute :):)..multumesc.

    1. @atanase87, din pacate nu stiu fiecare model exact ce poate, asa ca nu pot sa te ajut dar 250 de metrii mi se pare destul de departe si in mod sigur nu ai cum sa il pui in aer liber fara nici un fel de obstacol intre router si receptor asa ca ar trebui sa te gandesti la o alta solutie. Cu antene externe in mod sigur vei reusi dar sunt destul de scumpe si nu cred ca merita banii pentru ce ai tu nevoie.

  9. pot sa schimb un mac al unui modem portabil de rds(MF110) sau orange(HUAWEI E160E)?cum?va multumesc anticipat!

    1. @florin76, pentru a schimba mac-ul modemului iti trebuie o aplicatie speciala pentru rescrierea firmware-ului de pe modem. Nu stiu cum ai putea sa faci rost de asa ceva pentru ca asta de obicei e o aplicatie ce se foloseste intern in fabrica producatoare si eventual in sercice-uri. Poti sa te adresezi rds sau orange poate departamentul lor tehnic te poate ajuta.

  10. Da,da, cum zici tu cu tot cu padul vroiam sa iau,(ii mai interesant asa :D) si este unul si cu 3G, in fine, eu nu intelegeam faptul ca la el srie la telecomunicatii Wireless WiFi 802.11n (WiFi nu stiu ce inseamna), si ma gandeam ca nu ar merge internetul cu stik-ul prin USB. Daca tu zici eu te cred pe cuvant, dupa cum iti spuneam nu ma prea pricep :)
    Mersi mult pt sfat

    1. @Bianca, Wi-Fi este defapt wireless, iar conectarea prin portul usb de la dock “ar trebui” sa fie posibila deoare am o tableta chinezeasca cu android care are port usb si am reusit sa pun un stick dar de la orange. Din pacate nu am avut in mana un transformer si nu pot sa garantez ca e 100% posibil. Uite si un link care ar putea sa te ajute http://techwalls.com/gadget/3g-usb-asus-transformer/

  11. Buna, am o mare nelamurire, si as dori daca se poate sa imi dai un sfat. Sincer, eu nu ma prea pricep la calculatoare :D
    Problema mea este: am internet de la romtelecom prin modem, luna aceasta se termina contractul de 2 ani care l-am avut cu ei, si vin cu fel si fel de oferte ca sa mai prelungesc contractul pe inca doi ai,mi-au zis ca imi dau un stik pt internet mobil, problema ii ca eu as vrea cat de curand (cam in 2-3 luni) sa-mi cumpar un Asus Eee Pad Transformer, la care am inteles ca nu merge internetul numa prin wireless, deci stik-ul lor cu internetul mobil nu m-ar ajuta cu nimic din cate pricep eu. Te rog sa ma ajuti cu un sfat, sa semnez contractul pe inca 2 ani?? sa iau stik-ul sun nu??

    1. @Bianca, din ce vad eu Asus Eee Pad Transformer are doar wireless si nu are nici 3G deci nu prea ai ce sa faci cu stick-ul de net dar exista un Dock Station pe la 500 de RON – vezi aici care iti da posibilitatea de a avea tastatura (padul se transforma intr-un mic laptop), 2 usb-uri , baterie suplimentara si un al doilea cititor de carduri. Cat timp ai padul respectiv teoretic poti sa atasezi un stick modem de genul celor care vrea sa ti le dea romtelecomul si sa ai net prin el. In concluzie stick-ul l-ai putea folosi doar in combinatie cu dock station-ul ala si asta daca il cumperi pentru ca din ce vad padul nu se livreaza cu el.

  12. Buna,
    Am si eu o problema si nu reusesc sa-i dau de capat. Am luat 2 access point-uri tp-link TL-WA5210G, am reusit sa fac sa se vada intre ele, in plus mai detin un router D-link. De ce dureaza in jur de 10 min ca routerul sa receptioneze netul de la provider? Am gresit eu ceva? Am setat un Tp-Link ca AP si unul ca AP Client. Se poate vedea reteaua de la provider din fata access point-ului?

  13. nu.am folosit doar cartela de la stick,pe care am introdus-o in modemul huawei pentru a ma putea conecta la calculator.Oricum nu am rezolvat nimic pana acum,am fost plecat si de abia azi am vazut raspunsul dvs.Credeti ca ma puteti ajuta?

  14. SALUT,acum 3 zile am cumparat un router d-link dir 600 si de atunci ma tot chinui sa il instalez si nu reusesc.Am urmat toti pasii dar cand ajung la pasul 3″si acum sa conectam routerul la echipamentul de decodare sau modemul dvs.”nu mai vrea sa treaca la pasul urmator.Netul il am de la digi net mobil[stick usb],dar din cauza semnalului slab il folosesc pe un modem decodat huawei de la orange.MULTUMESC MULT PTR.AJUTOR!

    1. @george, inteleg ca tu ai pus netul prin portul usb folosind un modem din ala pe stick USB ?

  15. ok am intelesc cu inpartitul dar sa fac limita de viteza cum as putea sa fac cu AP WL5460 sau cu RUTERU NETGEAR?

    1. @Dory, limita pentru un anumit IP sau MAC adress poti sa faci folosind serviciul QOS (Quality of Service). Fiecare router are o astfel de sectiune si este destul de simplu de folosit – alegi ip-ul si ii dai o limita de viteza in numere sau procente.

  16. sal cine ma poate ajuta cu o broblema?am internet de la cliknet si am un ap wl5460 si un router netgear si vreau sa pot da internet la 4 calculatoare si nu vreau sa se inparta viteza.ma puteti ajuta cum sa fac ? id mess dorymanea

    1. @dory, din pacate nu ai cum sa faci ca viteza sa nu se imparta. Gandeste-te asa ai un sac plin cu faina nu poti sa imparti sacul ala in 4 saci identici cu primul si sa aiba aceeasi cantitate cu primul in fiecare. Asa e si cu netul. Daca totusi consideri ca nu e suficienta viteza pentru fiecare din cele 4 calculatoare mai bine optezi la un abonament mai mare (sunt cele business cu viteza garantata si suficient de mare)

  17. sal cine ma poate ajuta cu o broblema?am internet de la cliknet si am un ap wl5460 si un router netgear si vreau sa pot da internet la 4 calculatoare si nu vreau sa se inparta viteza.ma puteti ajuta cum sa fac ?

  18. Salutare, am si eu o mica problema, am primit routerul asta http://www.smartbuy.ro/routere/asus-wl-500g~71.html cadou si nu ma descurc sa il configurez ( tin sa precizez ca nu am mai configurat niciodata un router si nici nu prea am folosit wireless ). Daca aveti cateva detalii, sau macar un link ceva util de unde sa ma iau, am tot cautat pe net si gasesc cu totul altceva. Multumesc frumos

    1. @Madalin Soare, ca sa pot sa iti spun cum sa il configurezi da-mi cateva detalii despre ce vrei sa conectezi la el (si cum), de unde ai internet (si cum te conectezi in prezent fara router)

  19. Salut.Am cumparat si eu 2 routere D-link DIR-825 si m-ar interesa sa le conectez intre ele prin wireless.Internetul imi vine dintrun modem de la UPC,iar primul router o sa stea langa el iar al doilea as vrea sa il pun intr-o alta camera.Astept raspuns in legatura cu problema mea.Multumesc.

  20. Salut… Eu am internet cu USB pe calculator (desktop) si as vrea sa am in toata casa pe laptop si pe mobil. Eu m-am gandit sa iau un router wireless si sa il conectez cumva la calculator prin cablu de retea si sa emita semnal , dar nu stiu daca se poate si ce legaturi sau setari trebuie facute . Astept un raspun …. Multumesc

    1. @Andrei, se poate ceea ce ai scris tu in felul urmator. Chiar daca esti conectat pe USB daca te uiti in internet connections ai sa vezi ca internetul vine pe o conexiune de retea virtuala alta decat cea asociata placii de retea. Daca conectezi un acces point sau un wireless la calculator prin cablu poti sa transmiti internetul si spre router doar (ATENTIE) doar daca selectezi cele 2 conexiuni de retea (cea de la internet si cea de la placa de retea) si in timp ce sunt selectate apesi click dreapta la mouse. Un meniu se deschide iar una din optiuni este Bridge connections. Urmezi pasii de acolo iar acum ar trebui sa ai prin wireless internet si la laptop. Un singur neajuns ar fi ca trebuie sa ti pornit desktopul de fiecare data cand vrei intrnet wireless.

  21. Cand incercati sa conectati un ruter wireless sau nu dupa un modem romtelecom, trebuie sa tineti cont ca si modemul de romtelecom este tot un ruter. Prima problema aparuta in acest caz e ca cele 2 rutere cel de romtelecom si cel ce il doriti voi sa il instlatie , este foarte probabil sa raspunda la acelasi IP intern. De obicei este 192.168.1.1…asta inseamna evident conflict. Nu va sfatuiesc pentru cei neinitiati sa incercati sa schimbati setarile pt ruterelul de romtelecom dar puteti face asta pentru cel de-al doilea ruter. Pur si simplu il treceti in alta clasa. Exista setare pentru asta si treceti cel de-al doilea ruter in 192.168.10.1…Evident daca va legati prin cablu de ruterul romtelecom o sa va aloce ip in clasa 192.168.1.x…daca va legati in al doilea ruter (dace e wireless evident ca va fi acesta)o sa va aloce din ip din clasa 192.168.10.X…Atentie daca folositi aplicatii (de ex VNC) prin care doriti sa intrati din exterior in unul din calculatoarele de retea trebuie sa nu uitati sa creati atat in ruterul romtelecom cat si in celalt aplicatie in care sa deschideti porturile necesare.
    Sper ca postul meu va foloseste la ceva experienta mea fiind legata, in acest domeniu, de vizionarea prin internet a imaginilor captate prin dvr.

  22. gata..s=a rezolvat..era un conflict intre ip-ul de retea de la modem si ip=ul de retea de la router..mersi

  23. Salut..daca ma poti ajuta as fi recunoscator. Am internet de la Romtelecom prin vdsl si am primit un router wireless tp-link TL-WR340G. As dori sa il fac ca acces point. L-am conectat la portul 3 de Lan al modemului de la romtelecom la portul WAN al routerului. Am conectat un laptop si incerc sa-l configurez..dar nu merge de nicio culoare..ai putea sa-mi spui pe email ce trebuie facut? trebuie sa fac neaparat ppp0e sau ar trebui sa mearga si dynamic ip? mersi mult de tot

  24. @admin: Nicio problema.;) Merci pentru completari.

    1. Stii de ce intrebam mai sus despre cum pot sa verific dc produsul comandat este original? pt ca am citit un comentariu/review pe site-ul email aici: Wireless D-Link DIR-300 referitor la router – ul Wireless D-Link DIR-300. Take a look! Ce parere ai?

    2. Mai am 2 intrebari: am vazut ca cei de la RDS ofera si ei Internet Mobil (DigiNet Mobil). Pt. pachetul FiberLink2 + internet mobil nelimitat DigiNet Mobil = 39ron

    a) L-ai testat cumva? sau ai vazut la altcineva cum merge? Crezi ca e o optiune mai buna pt a conecta un desktop si un laptop decat folosind router-ul?

    b) Pt ce ai opta intre acest abonament (care include si modemul/stick-ul free) si conectarea celor 2 calculatoare folosind un router?

    Eu renunt acum la un abonament la internet de la Vdf. pt ca viteza este destul de mica si costurile prea mari. Mi-e totusi teama ca, daca optez pt stick-ul RDS, o sa am viteza la fel de mica. In plus, in oferta DigiNet Mobil se precizeaza ca “viteza de acces se va limita la 128kbps download si 64kbps upload dupa primii 5GB consumati”.

    1. @Pentru Alex, Ceau si inca odata intarzii cu raspunsul. Sa ma ierti si de data aceasta. Legat de acel comentariu nu stiu ce sa zic pana acum nu am mai auzit de asa ceva iar eu personal de cate ori am comandat nu am patit nimic de genul acesta. Ma gandesc ca vreun angajat de la eMag a folosit acel router pentru el dar e numai o presupunere. Oricum eMag are un serviciu numit Extra garantia de retur si in 30 de zile poti da inapoi un produs doar pt simplu fapt ca nu iti place culoarea (zic si eu :P ) si primesti altceva inapoi sau banii.
      Legat de netul de la RDS nu stiu nimic. Chestia e ca eu nu asi lua pentru acasa net mobil oricum ai face tot ai o viteza mica. Iar un modem pe usb e mai complicat sa il conectezi pentru mai multe calculatoare si trebuie sa folosesti un PC intreg pe post de router pentru ca nu stiu cum sa conectezi un modem pe usb la router ca el mai departe sa iti dea net la restul.
      In conculuzie eu iti recomand ca pentru acasa sa nu folosesti un net mobil fie el de la RDS, vodafone, orange si oricine mai da. Eu folosesc serviciile de la UPC internet de 25 MB + tv si telefon si sunt foarte multumit de serviciile lor. Si RDS-ul are viteze mari la net dar ei au servicii cu clientii extraordinar de proaste. Si ca exemplu in brasov o cunostinta a facut reclamatie la RDS ca nu are internet si de abia dupa 10 zile a venit sa il “repare” ca sa constate ca defapt ei au scos un cablu din cutia ce se afla pe casa scarii cand au facut o alta reparatie. Sper ca nu mai trebuie sa zic ce parere am eu despre ei.

  25. Multumesc din nou pentru lamuririle suplimentare. De mare ajutor.

    Ce vreau sa te mai intreb: am vazut ca a doua ta recomandare de mai sus este acest router:
    http://www.emag.ro/routere_wireless/router-wireless-d-link-dir-600–pDIR-600?ref=vp_ap#Ancora_Opinia

    Observ ca se precizeaza “Disponibilitate: in stoc
    “Produs in stocul eMAG, mai mult de 3 bucati disponibile+ 3 bucati resigilate eMAG”.

    1. Daca, totusi, l-as comanda pe acesta, pt ca eu nu locuiesc in Buc. si o sa-l primesc prin curier, am vreo posibilitate de a verifica daca routerul pe care-l primesc nu a mai fost folosit inainte si resigilat?

    2. Ce parere ai de caracteristicile de securitate? sunt ok, nu?

    1. @Alex, scuza-ma pentru intarzierea cu care iti raspund. Probleme, probleme, … cred ca sti si tu. Deci de la emag cand cumperi cumperi din paginile lor cumpari intotdeauna produsul care nu a mai fost folosit. Daca te uiti in partea de jos daca au disponibile produse folosite sau expuse (acelea au deobicei zgarieturi fine etc.). Produsele folosite sunt cu un pret cu 15% – 50% reducere. Eu comand destul de des produse pentru mine sau alte persoane si nu sa intamplat sa primesc un produs folosit daca am comandat unul nou. PS cele folosite de cele mai multe ori nu vin in cutiile lor sau cutiile se vad ca fiind rupte, desigilate etc.

      Iar legat de caracteristiciile de securitate sunt ok la toate routerele. (Atentie cu uneltele potrivite poti sa treci peste toate sistemele de protectie a retelelor wireless dar asta de obicei nu o face prea multa lume iar cei care stiu nu isi risca viitorul si meseria ca sa fure net de la vecinu.) Asa ca fi linistit orice metoda de securitate a retelei ii setezi.

  26. Multumesc pentru raspuns. De mare ajutor. Vad ca au si o varianta a celui dintai de care am intrebat, acesta: TP-LINK TL-WR340GD de la eMag.

    cu antena detasabila si cred ca are posibilitatea de a schimba firmware-ul,nu?> Eu chiar nu ma pricep, insa parca am citit pe pagina pe undeva de firmware.

    Vreau s ate mai intreb daca are importanta ca antena este detasabila si legat de firmware, ce este mai exact acesta si ce rol are? (in mare)

    Daca imi confirmi ca acesta – de care intreb acum – este mai bunicel decat cel dintai de care am intrebat, cred c-o sa ma opresc la acesta.

    Inca o data, multumesc mult pt ajutor. Chiar nu am cu cine ma consulta in privinta router-elor. Am gasit blogul tau pe site-ul TPU (Daniel26).

    1. @Alex, Cele 2 routere sunt identice cel de al doilea pare sa fie o versiune mai noua. Legat de antena cel cu antena detasabila permite conectarea unei alte antene asta pt cei care vor sa ii extinda raza de actiune. Antenele acestea sunt de cele mai multe ori foarte scumpe si nu se merita decat daca ai achipamente cat de cat profesionale nu home user.

      Firmware-ul este sistemul de operare al aparatului. Partea soft. Fie ca e router fie ca e mp3 player sau mai stiu eu ce aparat toate sunt in principiu niste calculatoare cu procesor cu memorie etc iar pt functionare au nevoie de un sistem de operare. Routerele marea majoritate au instalat pe ele o versiune de linux. Iar singurul lucru pt care ai avea nevoie sa schimbi firmware-ul original e pt a adauga functii noi ce pot fi obtinute din soft.

  27. Salut!
    Am un desktop si un laptop pe care vreau sa le conectez la internet folosind un router. Nu ma prea pricep in domeniu si as dori opinia ta.

    Am vazut la e-mag acest router: TP-LINK TL-WR340G de la eMag

    Ce spui? Ar fi ok? Nu vreau ceva sofisticat, il vreau doar pt utilizarea obisnuita/normala a netului. + As vrea un produs sub 100ron.

    Sau, vad ca tot in oferta emag este acest router, de care cred ca amintesti si tu mai sus: D-Link DIR-300, 4xRJ45 de la eMag

    Dar m-ar interesa primul, mai ales. Care e diferenta intre cele doua? care e mai bun si de ce?

    3. O sa am aceeasi viteza pe laptop ca si cea de pe desktop?

    Astept parerea ta.
    Merci.

    1. @Alex,
      Primul Router (TPLink) nu stiu mai mult despre el decat ce am citit in review-uri care mai toate spun ca este un router fara prea multe optiuni folosit pentru acasa si isi face bine treaba. Daca nu ai nevoie de setari complicate mi se pare o alegere buna avand in vedere pretul de 79 RON

      Celalalt router este cam in acelasi gen (aproximativ aceleasi optiuni de setare). D-link Dir 300 are posibilitatea de a schimba firmware-ul si un semnal bunicel. Cam asta ar fi diferenta.

      Legat de viteza o retea wireless de tipul 802.11G (amandoua sunt suporta tipul acesta de retea) viteza prin wireless este cam jumatate din viteza obtinuta prin cablu (in conditii de semnal maxim) Odata cu scaderea puterii semnalului va scadea si transferul.

      Acum problema de semnal daca folosesti doar pentru internet este neglijabila pentru ca nici un provider din Romania nu ofera servicii pentru acasa care sa depaseasca viteza unui dispozitiv wireless. In schimb daca transferi cantitati mari de date de pe Desktop pe Laptop o sa observi o viteza mai scazuta comparativ cu cea cand amandoua sunt legate prin cablu.

      Parerea mea este ca primul router este OK iar viteza din cauza wireless-ului este suficienta.

  28. Mersi pt raspuns. Nu stiu câta rabdare mai ai, eu încerc…
    Am gasit un router ASSUS care zice el ca “bate” chiar 850 metri. As putea eventual sa-i pun in spate si un reflector parabolic, dar problema se schimba putin: daca despre un router (sau AP) scrie ca acopera 800 metri de exemplu, asta inseamna ca si poate primi semnal de la distanta asta, sau mai trebuie legat la laptop (are wireless) un AP care sa bata cam pe aceeasi distanta?

    1. @Dan, sper ca ai avut tu rabdare pana am ajuns si eu sa raspund. Revenind la routere, anttenele cu care vin ele imprastie semnalul in toate directiile (un fel de semi sfera). Cand un router spune in specificatii ca bate 800 de metrii atunci te gandesti la un cerc cu diametrul de 800 de metrii in care mijlocul e routerul tau (deci cam 400 de metrii de la router). Antenele omnidirectionale de care vb inainte emit semnalul in o singura directie dar daca nu exista o amplificare a semnalului nu ajunge sa bata intr-o singura directie 800 de metrii poate undeva la 600. Cu reflectorul parabolic o sa aduni semnalul de la o antena obisnuita cam la fel cum fac cele omnidirectionale dar … partea asta ma depaseste. O sugestie
      Chiar ieri m-am uitat peste site-ul asta http://www.dd-wrt.com/site/index Aici gasesti un firmware open source pentru multe tipuri de routere. Una din optiunile noi ii ca poti seta ca sa transmita mai multi mW pe antena decat ii setat routerul din fabrica. Atentie ca daca pui prea mult se duce emitatorul wireless in timp foarte scurt. De obicei daca se incalzeste aparatul mai tare decat in mod normal e prea mult pt el.

  29. Salut.
    Am Internet de la Romtelecom cu modemul lor Huawei, un router TP-link TL-WR340G wireless dar nu am semnal pana unde as vrea eu (am nevoie de vreo 850 metri distanta). As putea folosi un AP? Poti sa-mi recomanzi ceva ?

    1. @Dan, pentru o distanta de 850 de metrii ai nevoie de vreo 2 acces pointuri si asta daca nu ai si cladiri intre ele. In aer liber eu am reusit undeva la 200 de metrii (aprox) intre 2 linksys-uri WRT54GL. O solutie ar fi antenele omnidirectionale care iti adauga putere sporita dar sunt putin cam scumpe. (Antene 0mnidirectionale). La o prima cautare am gasit si cateva acces pointuri: D-Link DWL-3200AP care zice ca in aer liber bate 500 m, Asus WL-330GE cu 100-450 m in exterior, D-Link AirPlus XtremeGTM 2100AP cu 400 m in exterior
      Din pacate nu am incercat sa fac o retea pe o distanta asa de mare ca sa iti pot indica exact o solutie.

  30. romtelecom huawei smartax mt 882+ asus wl-520gc
    1pc+1 notebook

    se poate seta ca dispeceratul romtelecon sa vada doar routeru lor nu si pe wl 520gc

    can o data la 2 zile ma suna sami aminteasca sa deconectez cel deal 2 router ca nu este *legal*(echipa romtelecom ce mi-a inst aparatura au spus ca toata lumea face asa ceva si nu e nici o prb)iar dupa terminarea convorbiri telefonice cu dispeceratul imi intra automat IP CONFLICT
    multumesc

    1. @nando, tu folosesti modemul Huawei ca bridge? in caz afirmativ fa conexiunea catre Romtelecom din el si routerul il pui pe DHCP. In felul acesta nu vad cum pot ei sa iti vada al doilea router (bineinteles atata timp cat modemul nu e bridge). Te rog sa scrii ce ai reusit, rezolvarea la problema ta poate fi de ajutor si altora, desi pana acum nu am auzit ca sa iti impuna un singur calculator pe conexiune.

  31. Salut! Mi-am cumparat si eu un wireless acces point si vroiam sa stiu daca sunt intr-o zona cu wireless, mai am nevoie sa fiu conectat la vreun cablu?la vreun isp ?

    1. @Petrisor, sunt in anumite zone din orase in general in zonele centrale si pe langa universitati retele wireless gratuite, in cazul asta nu ai nevoie sa iti faci abonament la net dat trebuie sa ai in vedere ca acolo ai viteza limitata, nu poti sa downloadezi prea mult (probabil 10 – 20 de MB) ceea ce poate deveni destul de suparator. Daca te referi cumva la retelele vecinilor care au uitat sa isi paroleze wireless-ul atunci si acolo poti sa te conectezi dar actiunea ta are aceeasi valoare cu cea a unuia care fura din magazine (nu furi un pachet de tigari furi internet care cineva il plateste). Iti recomand sa iei totusi in abonament de net sa nu te zgarcesti pt 20 de lei pe luna si ai toate facilitatiile inclusiv faptul ca nu imparti banda cu nimeni. Iar ca raspuns la intrebarea initiala multe din routerele wireless (atentie nu toate) au modul de functionare bridge. In acest mod te conectezi defapt la alte retele si le extinzi raza de actiune, de asemenea poti sa te conectezi prin porturile fizice de pe router.

  32. Salut,

    Se poate si asa:
    modem-ul se cupleaza la lan(lan1 de exemplu
    iar calelalte calculatoare din lan gateway adresa modem-ului

    1. @eugen da ai dreptate ce zici tu daca conectezi modemul la oricare din porturile lan vei primi ip-uri de la modem nu de la router iar routerul merge ca un simplu switch, in schimb nu vei avea conectare pe wireless la net doar prin cabluri conectate. WAN tocmai de asta are rolul sa primeasca internet pe acolo pentru a il da mai departe . De asemenea nu pot sa folosesti firewall-ul integrat.

  33. am descoperit problema dar nu stiu sa o rezolv, mac-ul este devina , nu am optiune de clonare a macului, am stins modemul si l-am aprins dupa 5 min, nici asta nu a functionat, ma gandeam sa schimb mac-ul modemului cu cel ar routerului, am gasit niste programe si cica se poate, dupa care tre sa sun la romtelecom sa dea un refresh de la ei ca sa citeasca noul mac eu zic ca e posibil sa mearga

    1. singura solutie este sa instalezi modemul si sa comunici romtelecomului noul mac desi nu stiu ca la serviciile clicknet sa fie necesar un anumit mac, cel mai indicat ar fi sa dai telefon la asistenta tehnica pentru a iti comunica ei exact ce parametrii ai avea nevoie pentru a conecta routerul tau si apoi daca nu te descurci poti sa imi scrii pe email: blog @ nisi . ro si am sa fac tot posibilul sa te ajut sa il instalezi.

  34. mi-am cumparat si eu un rt-g32 si nu reusesc sa il fac sa mearga, precizez ca am internetul prin modem de la romtelecom, am intrat pe pagina asus am uploadat firmware-ul am completat ip-ul cu ppoe cu user si parola si nu stiu ce sa-i mai fac, daca ma poate ajuta cineva, va rog ma chinui de 2 zile =(

    1. Creatza :) te ajut eu dar trebuie sa imi dai mai multe detalii despre reteaua care vrei sa o faci despre providerul de net, Poti sa imi scrii pe mailul blogului (blog @ nisi . ro)

  35. bun postul. la obiect pe partea de explicatii.

  36. si eu am cumparat un asus rt-g32 si recunosc ca m-am cam chinuit deoarece au ceva probleme la configurare (paginile routerului nu se incarca complet pentru a putea salva configurarile, astea fiind probleme de firmware), dar incercand de mai multe ori, am reusit incet incet si vreau sa spun ca sunt foarte multumit de performantele lui si mai ales distanta wireless f buna. Astept un firmware upgrade de la asus pentru a faciliza accesul la meniul routerului.

  37. salut…am cumparat recent un Router wireless Asus RT-G32 si nu reusesc sa-l configurez :( dak ai putea sa ma ajuti contacteaza-ma pe messenger dc.doru sau mai dc.doru@yahoo.com :) respect

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *