Love from Pluto – Cea mai pitica planeta din sistem ne iubeste

Inima lui PlutoDacă nu sunteți la curent cu misiunile spatiale aflați ca una din sondele spatiale trimise de NASA tocmai a trecut pe lângă Pluto într-un survol în drumul ei spre vidul dintre stele. Pe 14 iulie 2014 sa apropiat la distanta cea mai mica, aproximativ 12500 km.

New Horizons asa se numește sonda spatiala a plecat de pe Pământ în 2006. După 9 ani sa trezit din hibernare pentru a realiza un survol pe lângă planeta pitica Pluto.

Câteva lucruri interesante de știut despre New Horizons: sonda spatiala nu e mai mare decât un pian, și are la bord cenușa lui Percival Lowell (cel ce a descoperit planeta Pluto) .

Una din imaginile care sunt deocamdată disponibile din timpul survolului (se poate vedea mai sus) arata ca și când relieful ar fi aranjat sub forma unei  inimi. De aici si titlul.

In apropierea de Pluto, sonda New Horizons a surprins si o imagine mai deosebita, pe partea de planeta care este întotdeauna îndreptată către luna sa Charon sunt vizibile 4 cercuri cu o suprafață de 480 km pătrați. Ce este interesant este ca cercurile sunt dispuse pe o linie  așezate la distante relativ egale intre ele.

Știu ca în mintea multora Inima de pe Pluto și Cercurile = extratereștrii dar de obicei lucrurile sunt mult mai simple.

Totuși ca sa dam putin curs imaginației învăluită de putina logica, dacă o civilizație X (x nu are nici o treaba cu planeta X) a trecut pe aici acum mi sau zeci de mi de ani, a descoperit potențialul speciei noastre ca sa ne dezvoltam suficient încât într-o zi sa luam legătura noi cu ei sau ei cu noi, care ar putea fi mesajul lor și unde sa îl plaseze.

Marginea sistemului solar este un loc bun, deoarece pentru a vedea detalii de genul celor 4 cercuri așezate pe aceeași linie se pot vedea doar dacă ajungi acolo. Iar ca sa ajungi acolo trebuie sa treci de un anumit prag de dezvoltare a civilizației. Din punctul meu de vedere probabil ca nu este asa de simplu, distanta intre nivelul civilizației noastre și a uneia care ar avea tehnologia de a călători interstelar este mult prea mare.

Sonda Spatiala - New HorizonsRevenind la sonda New Horizons, odată cu terminarea survolului lui Pluto, nava se îndreaptă spre ieșirea din sistemul solar, iar în drumul ei va trece prin Kuiper Belt și va studia corpurile cerești prezente acolo. Un alt aspect interesant prezentat recent de către NASA este ca înainte de ieșirea sa din sistemul solar memoria calculatorului de bord va fi încărcata cu informații și imagini de pe Pământ. Iar asa cum cu sa întâmplat cu sondele spatiale Voyager (fiecare au câte un disc din aur pe care sunt gravate informații, desene poziția planetei noastre și a speciei noastre) și New Horizons va duce mai departe mesajul nostru către stele, către cei care o vor găsi sau … în neant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *