Se apropie Black Friday (la sfârșitul lui Noiembrie) și printre produsele cele mai vânate sunt televizoarele. Asa ca după o discuție cu un bun prieten legat de ce pricepe “omu” normal din lista aia de specificații de la televizoare m-am hotărât sa scriu acest articol.
Zilele astea suntem bombardați de tot felul de informații de genul display LED, rezolutie 4K, Smart TV, Wireless Ready, 3D, dar … ce înseamnă toate astea și … chiar avem nevoie de tot ce scrie acolo?
Pai sa începem cu începutul, și după mine ecranul este cel mai important lucru. Chiar dacă popular a intrat în vocabular expresia mi-am luat plasma, ma îndoiesc ca mai e adevărată, televizoarele cu ecran cu plasma au dispărut, ce se găsește pe piața sunt de obicei cele LED și mai scumpele OLED.
Tehnologia LED permite un consum redus de curent electric și o claritate foarte buna a culorilor (depinde și de cat de bine e reglat TV-ul), OLED (sau Organic LED) oferă culori mai aproape de realitate și un contrast mai bun dar sunt și mai scumpe.
Dimensiunea sau “diagonala” este cea care trebuie sa fie prima pe lista alegerii unui TV. Din experienta niciodată un TV nu e suficient de mare. Si dacă ne gândim ca la cinema mergem nu pentru calitatea imaginii ci pentru cum ne simțim când stam în fata unui ecran uriaș cred ca acum înțelegeți ce va spun.
Vreți un TV pentru sufragerie ? mergeți pe unul de cel puțin 42 inch (106 cm) iar unul de 50 inch este și mai grozav. (ia gândiți-vă cum e sa vedeți un meci sau un film de acțiune pe un astfel de TV, sau ultimul film de dragoste – depinde cine citește articolul)
Daca dimensiunea am stabilit-o următorul lucru gândiți-vă la rezoluție. Aveți de ales intre HD, FullHD și 4K. Si câțiva dintre cei ce citesc vor zice … care m… e diferența.
HD (notata și 720p) este o rezoluție standard care o găsim pe majoritatea monitoarele de laptop și pe smartphone-urile midrange. Revenind la Televizoare imagini la calitatea HD am început sa o vedem la tot mai multe televiziuni și este un format mult mai bun decât standard TV cu care suntem toți obișnuiți. O transmisiune HD o distingem imediat prin claritatea imaginii.
Full HD (sau 1024p) este următoarea rezoluție și dacă ești iubitor de filme văzute acasă asta este rezoluția minima la care te sfătuiesc sa te uiți. Ecranele Full HD au de 2 ori mai multi pixeli (puncte de pe display) decât cele HD (720p) ceea ce înseamnă o calitate mai buna.
Cu cat dimensiunea ecranului este mai mare cu atât rezoluția trebuie sa fie mai mare altfel vedem imaginile pixelate și mărimea ecranului devine inutila.
In sfârșit 4K sau UHD . Rezoluția 4K este de 4 ori Full HD. Toata lumea o va dori dar preturile sunt pe măsură (încă, dar nu disperați la Black Friday sigur va apărea cel puțin un model la reducere cu display UHD). Cel mai ieftin TV UHD de 43 inch începe de la 3000 RON.
Ca o concluzie cu cat display-ul este mai mare este de dorit o rezoluție mai mare (am zis asta și mai sus, dar repet pentru ca e important). Dacă va uitați mai mult la televiziunile locale și nu vrei sa îl folosești pentru filme de pe surse externe, majoritatea televiziunilor nu transmit mai mult de imagine HD și marea majoritate a posturilor nu ajung nici măcar la HD. (dacă ii cumperi bunicii un TV ea sigur nu va avea nevoie de mai mult decât display HD)
3D – într-o vreme sa pus tot mai mult accent pe TV-urile cu 3D, eu am un astfel de TV, din când în când mai urmăresc un film și pot sa spun ca este o experiență foarte interesanta dar atenție, imagini 3D nu o sa vedeți la televiziunile normale, va trebui sa va puneți voi un film pe BlueRay, pe USB.
Atenție pentru 3D aveți nevoie de ochelari speciali. Samsung oferă ochelari activi, sunt mai scumpi, au nevoie de baterii și sunt greoi. Mie îmi place varianta de la LG, ei au ochelari pasivi, asemănători cu cei din cinematografe și găsești foarte ieftin astfel de ochelari în caz ca vrei sa faci vreun TV party la tine în sufragerie.
Smart TV-ul este un alt mod de a se face marketing pentru televizoare. Si TV-ul meu are Smart TV (mai bine nu avea și era mai ieftin sau mai mare ca diagonala) pot sa zic ca m-am jucat cu el când l-am cumpărat l-am deschis puțin când am scris acest articol și singurele utilizări a fost de câteva ori când am urmărit câteva filmulețe pe Youtube direct pe televizor. In rest este “useless” pentru mine pentru ca de jucat nu ma joc pe TV de pe telecomanda, și … majoritatea din aplicațiile disponibile eu nu le vad o utilitate.
Smart TV ar putea sa fie interesant pentru cei care au sau vor sa își facă un cont pe site-uri de gen Voyo, HBO GO etc, pentru ca prin aplicațiile de pe Smart TV puteți vedea filmele de pe acele site-uri direct pe TV.
Dacă vrei un Smart TV atenție ai nevoie ca TV-ul sa fie conectat la net, fie prin cablu fie prin Wireless. Dacă vine vorba de Wireless sa nu cadeți în capcana Wireless Ready. Wireless Ready înseamnă ca TV-ul are un conector și softul necesar pentru wireless dar adaptorul trebuie achiziționat separat și ala mai costa. (aaaa și sa nu credeți ca scăpați ușor cu un adaptor pe USB de wireless, alea nu merg la TV-uri, au avut grija producătorii de asta)
Si totuși cum îmi aleg TV-ul?
Pai dacă nu sunteți mofturoși selectați din filtrul site-ului diagonala care va convine, apoi rezoluția eu as zice un minim de FullHD, atenție selectați câteva branduri în care aveți încredere (Samsung și LG nu ar trebui sa lipsească dintre ele, nu uitați nici de Panasonic sau Sony) ordonați prețul crescător și vedeți la ce buget va încadrați.
SmartTV necesită și internet (nu alegeți un model doar cu Wireless Ready, cum ziceam mai sus e doar bătaie de cap)
Dacă va place sa vedeți filme descărcate de pe net aveți grija sa aveți cel puțin un conector USB. (filmele puse pe un stick conectat la TV va transforma TV-ul în propriul cinema … și veți uita de privitul la laptop, mai mult va protejați și ochii)
Si dacă vreți sa scăpați de decodorul dat de firma de cablu aveți grija ca TV-ul sa aibă un conector CI+, apoi solicitați firmei de cablu sa va înlocuiască decodorul cu un card și nu trebuie sa mai aveți nimic, pe lângă TV. (poate doar un Xbox sau un PS4 :) )
Magazine Online Recomandate: eMag, MarketOnline, evoMag, Cel, Flanco, PcGarage (cod reducere XETDNGQI)
- Televizor Smart LED LG, 80 cm, 32LF630V, Full HD – 1499 RON
- Televizor Smart LED Sony Bravia, 102 cm, 40W705C, Full HD – 2099 RON
- Televizor LED Smart 3D LG, 106 cm, 42LF652V, Full HD – 2399 RON
- Televizor LED Smart 3D Panasonic, 100 cm, TX-40CX400E, 4K Ultra HD – 3499 RON
- Televizor LED Curbat Smart 3D Samsung, 121 cm, 48JU7500, 4K Ultra HD – 4999 RON