Atacuri teroriste … oare cand se va lua pozitie

Pana acum nu am menționat nimic legat de atacurile teroriste care se întâmplă de ceva timp în Europa, Franța. Dar astăzi am rămas șocat când am aflat de știrea cum ca de Ziua Naționala a Franței un tir (camion) a fost folosit ca arma de teroriști și a intrat în plin în mulțimea care urmarea artificiile.

Oare când se va lua o poziție ferma împotriva acestor oameni?

Da … Franța, Belgia tarile cele mai afectate și-au întărit securitatea, politia umbla cu arme de foc automate, soldați mai patrulează pe străzi din când în când după un atentat și Franța mai trimite câteva avioane pentru a mai distruge tânte care le considera ei “strategice” prin Siria.

Nu sunt nici militar, nici strateg nici politician dar soluția împotriva unor astfel de atacuri nu cred ca e ce se întâmplă acum. Asta e o soluție a politicienilor care au impresia ca o mita și o negociere rezolva orice problema.

Daca ma gândesc la un proverb Romanesc “răul trebuie tăiat de la rădăcina” atunci soluția este acolo în Statul Islamic în Siria. Iar lupta trebuie dusa la ei și nu doar din avion țintind câteva locații în care posibil sa fie mai mult civili decât combatanți ISIS.

Si cam care ar putea fi strategia?

  • sa taie liniile de aprovizionare cu arme, muniție și echipamente
  • sa elimine armele existente în rândul populației din zonele din Siria
  • eliminarea finanțelor statului ISIS prin: blocada completa împotriva comerțului cu petrol (asta dacă Rusia și Turcia ar fi de acord), scoaterea în afara legii a companiilor petroliere care sunt găsite cu petrol de contrabanda din surse ISIS
  • lupta împotriva ideologiei ISIS – un aspect foarte important este faptul ca ei nu pun preț pe aceleași valori ca noi europenii ca americanii, etc. Amenințarea cu închisoarea sau chiar cu execuții nu are nici o valoare, în schimb religia lor e importanta, combatanții sunt ghidați de anumite aspecte a religiei interpretate sa servească exact acest scop. Daca țintești în religie … dar aici ajungem sa încălcam ceva drepturi fundamentale ale omului. (totuși ei se mai numesc oameni când omoară 84 de civili intrând în plin cu un tir în ei?)
  • blocarea refugiatiilor

Daca nu se va stopa aceasta amenințare și nu se va elimina statul ISIS complet vad o Europa scoasa dintr-un univers dystopian unde libertatea de mișcare intre granițe va fi limitata (no more Schengen), unde comunicațiile vor fi îngrădite odată cu libera exprimare și intimitatea personala. Unde în orice moment “soldați” fără uniforma pot scoate o arma sau plasa o bomba. Un loc în care în fiecare colt de strada este plasat un filtru a politiei sau armatei, fiecare trebuie sa fie pregătit sa își arate documentele care ii dau voie sa fie intre în acel colt de oraș.

Poate sunt prea paranoic și am văzut prea multe filme post apocaliptice dar frica este o arma puternica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *