Câteva metode te bun simt care te păzesc de viruși, troieni și ransomware

HackerZilele astea peste 100 de tari au fost ținta unui atac de tip Ransomware. A ajuns și pe la noi, la Ministerul Afacerilor Externe . Chiar și uzinele Dacia au fost atinse atât de tare încât au trimis oamenii acasă după ce sistemul informatic a căzut.

Nu e doar România, printre firmele străine atinse au fost FedEx, Telefonica (Spania), etc. Rusia a fost lovita cel mai tare, mai ales în multe instituții oficiale și ma întreb oare dacă nu a fost țintită de vreun guvern, restul sunt doar victime colaterale asa ca sa își piardă urma originea atacului.

Cum a început totul?

Ransomeware-urile sunt un fel de viruși care îți criptează fișierele din calculator și fără “codul de decriptare” pe care bineînțeles nu îl cunoști nu ai cum sa le decriptezi. Asa ca ori ești nevoit sa renunti la ele ori sa plătești hacke-rilor care te-au infectat sa ți le decripteze. (de multe ori nici ei nu au cum sa facă asta)

Wikileaks care vrea sa facă publice toate secretele murdare ale guvernelor, instituțiilor și a marilor companii a publicat în urma cu câteva luni mai multe tool-uri folosite de NSA (parca) . Unu din serviciile de securitate a SUA. Hackerii au folosit informația și pe lângă ținte guvernamentale, companii și altele au dat și în restul lumii.

Mulțumim Wikileaks ca ai avut grija de noi. Daca îți pasa de oameni puteai sa dai informațiile despre vulnerabilități celor care pot sa le și repare. Dar nu … ai avut grija de toți.

Cum te poți infecta?

Site-urile dubioase te forțează sa instalezi tot felul de toolbar-uri, de programele etc, care colcăie de viruși. Nu am sa va învăț eu ce e bine și ce nu, dacă sa downloadati jocuri și filme de pe site-uri dubioase. Asta e treaba ta. Dar dacă tot o faci măcar pune-ți un antivirus.

2 anti-virusuri complet gratuite sunt Free AVG și Malwarebytes și eu le folosesc în tandem. Nu sunt neapărat cei mai buni dar ma păzesc de probleme.

Chiar dacă ai antiviruși nu downloada toate prostiile care îți ies pe net în cale.

Când primești email-uri dacă îți zic ca ai câștigat x milioane de dolari, sa ști ca e doar o modalitate de a îți fura diverse informații personale.

Email-urile de la bănci care îți cer informații personale sunt de la hackeri. Si chiar și când sunt valide mai bine nu da click pe link-urile din ele. Paginile care se deschid arata similar cu cele adevărate dar sunt defapt a hackerilor. Poti vedea asta dacă te uiți la URL-ul din bara de la browser. URL-ul ar trebui sa fie cel oficial nu de pe cine știe ce site.

Si încă o chestie de bun simt. Ai grija la atașamentele primite în email. Multe emailuri cu sunt Yahoo și Gmail au scanerele lor și te protejează. Dacă în schimb ai un mail de la job deschis prin Outlook sau alt client de mail se prea poate sa nu fi protejat.

Nu deschide atașamente, nu downloada aplicații de pe mailuri de la persoane necunoscute.

Cam ca și cum spun părinții copiilor, nu vorbi cu străinii.

Cea mai buna curățare de sistem  este sa ștergi tot și sa reinstalezi sistemul de operare. Daca aplicațiile le găsești peste tot, datele tale din calculator (documente, poze și filme personale, muzica, fotocopii, baze de date etc) sunt foarte greu de înlocuit.

Odată la săptămână mai ales dacă ai adăugat sau modificat documentele din calculator fa un back-up, o soluție este sa folosești un sistem online gen Google Drive, sau cel mai recomandat ar fi sa ai un stick de câțiva GB pe care sa îți încarci tot (asa ceva fac eu). Atenție nu folosi același stick-ul sa transferi și alte informații de la un calculator la altul.

In felul asta când ești atins de un astfel de virus ca și Wanna Cry în loc sa plătești 600 de dolari unor hackeri care “poate” îți promit sa îți recupereze tot, ștergi tot, reinstalezi sistemul și aplicațiile iar pe stick-ul tău ai exact datele tale protejate.

1 Comment

  1. Buna seara,
    Sfaturi foarte bune ! Sper ca Bitdefender Total Security rezolva aceasta problema.

    Sarbatori fericite si LA MULTI ANI !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *