Alexa Echo Dot, un gadget care te introduce in lumea Inteligentei Virtuale

Alexa Echo DotDe Paste am primit un cadou foarte interesant. Un Amazon Echo Dot. Micutul gadget, este cea mai simpla implementare a unui Smart Speaker care integrează asistentul virtual Alexa.

Alexa este un serviciu lansat de compania Amazon prin intermediul căruia poți sa interacționezi cu un device (care suporta Alexa) doar prin voce. Iar ce e cel mai interesant este ca skill-urile lui Alexa se pot îmbunătăți activând mici programele numite chiar Skill-uri, programele ce îți dau acces la tot felul de opțiuni. De exemplu Skill-ul lansat de IMDB iți da acces la informații despre filme doar folosind vocea nu căutând pe un PC.

Revenind la Echo Dot, trebuie sa spun ca experienta instalării a fost foarte simpla. După ce am deschis cutia, l-am conectat la priza. Pentru setare ai nevoie de un smartphone iOS/Android cu aplicația Alexa (se gaseste pe store, free :) ).Mai ai nevoie de un cont de Amazon, și după câțiva pași simplii îți setezi gadgetul Echo Dot la routerul tău de internet.

De aproape o săptămână am tot încercat sa găsesc diverse întrebuințări. Pentru ca nu am casa high-tech, becurile mele sunt încă conectate la întrerupător și nu au acces la internet, aragazul încă are butoane și mașina de spălat nu se conecteaza la smartphone, nu am avut șansa sa spun ceva de genul:

“Alexa, please dim the lights”

Probabil dacă vreodată pot sa testez un bec Philips Hue am sa pot sa vad diferența.

Dar pentru ca are din start conectat serviciul de Internet Radio TuneIn, am folosit inițial Echo ca Smart Radio, nu a trebuit sa zic decât ceva de genul:

“Alexa, play West City Radio” și … gata.

Ceva mai interesant e când vrei sa dai muzica mai încet sau mai tare nu trebuie sa spui decât :

“Alexa, set volume to 7”

Volumul fiind intre 0 (mute) și 10 cel mai tare.

Util este sa întrebi dimineața cum e vremea pe ziua de azi dar ai grija sa schimbi în aplicatia Alexa de pe smartphone temperatura din grade F în C. Poti sa întrebi cat e ora sa sa îți spună un banc (toate sunt proaste), sa îți “play-uie” orice melodie din contul tău de Spotify sau sa ii pui întrebări existențiale gen care e distanta de la pamant la luna.

O alta chestie interesanta, dar care nu i-as fi dat multa atenție dacă nu as fi avut nevoie sa dau prin bucătărie este sa o pui pe Alexa sa îți reamintească lucruri.

Sâmbăta eram în bucătărie (yep, eu mare bucătar) și am pus Echo Dot doar asa sa ascult radioul în timp ce găteam de prânz. Am avut de vreo 2 ori nevoie de Alexa sa îmi amintească sa scot niște pulpitze din cuptor.

“Alexa please remind me to take the food from oven in 30 minutes”

Poti sa pui inclusiv 2, 3 alarme simultan, iar Alexa va da muzica mai încet dacă speaker-ul canta ceva și iți va repeta alarma pana ii zic sa o oprească.

Ce trebuie sa ști despre Echo Dot ?

Alexa cat o fi ea de deșteaptă nu știe prea multe limbi. Engleza, Franceza, Germana și Japoneza sunt deocamdată singurele limbi pe care te înțelege. Asta înseamnă ca orice interacțiune cu ea trebuie sa fie în una din limbile de mai sus pe care o alegi la setup.

Folosind Alexa îți dai seama ca inteligenta artificiala oricât de grozava e mai are mult pana la punctul în care va ajunge sa converseze cu noi asa ca și când ai vorbi cu un om.

Alexa e perfecta ca un asistent care sa îți amintească chestii sa îți schimbe melodia, sa dea mai tare mai încet, și poate chiar foarte utila dacă ai o casa Smart (dar ma gândesc ca nu sunt multi care sa poată spune asa ceva). E chiar utila sa îți recite o carte, sa îți spună vremea, dar mai mult ca sigur după un timp te vei plictisi de ea. Părerea mea este ca este un gadget de moment, și dacă nu va putea sa devina un egal măcar în convorbire cu un om va ajunge exact cum sunt smartwatch-urile de azi (pe un trend descendent) iar simpla utilizare va fi sa înlocuiască unele butoane pe diverse aparate cu vocea.

Alexa Echo Dot a doua generatie – 311 RON (negru) sau 269 RON (alb)

Leave a Reply

Your email address will not be published.