Despre protestul diasporei din 10 august 2018

Am urmărit aseară (drept e din fata calculatorului și a TV-ului), imagini despre protestul anunțat de către diaspora pe 10 august de câteva luni încoace. Protest care nu a fost doar a diasporei ci a întregii tari, oameni din toate orașele au venit în București alături de diaspora.

Si am văzut cum mulțime de oameni (pe TV era vehiculat peste 100 000 oameni) au început sa protesteze împotriva guvernului, PSD și a corupției. Protest deturnat de câteva zeci de huligani care nu aveau decât un singur tel, sa întărâte jandarmii apoi sa se ascundă în spatele oamenilor pașnici. (suna exact ce fac teroriștii, nu?)

Am văzut grupulețe de oameni care nu aveau nici o pancarta, nici un steag, nu strigau nimic ci doar încercau sa scoată borduri și sa arunce cu pietre și sticle către jandarmi. In acel moment nimeni nu a mai dat atenție protestului pentru ca toate televiziunile au filmat cum se instigau jandarmii și cum aceștia răspundeau cu gaze lacrimogene și apa înapoi.

Poți sa ii condamni pe jandarmi?

Când ști ca 35 de colegi de ai lor au avut nevoie de îngrijiri medicale, 11 au fost duși la spital și unul (care era și femeie) este în stare grava cu suspiciune de fractura cervicala … poți sa mai fi obiectiv? Cred ca fiecare jandarm de acolo se gândea ca putea fi el.

Nu exista nici o scuza ca nu sa încercat scoaterea huliganilor din mijlocul mulțimi. Nu exista nici o scuza ca nu a existat oameni în poziții înalte (pe acoperișul clădirilor), pentru a avea o vedere mai larga, lucru ce ar fi alertat imediat cei în măsură sa intervină când femeia jandarm a rămas în urma și a fost atacata cu bestialitate. Nu exista scuza ca au lăsat minute întregi un grup de huligani sa dea foc la mobilierul și plantele de la niște terase. Nu exista scuze ca nici măcar ziariștii nu au fost ocoliți de violente.

La televiziuni circula o grămadă de segmente cu oameni care sunt atacați de jandarmi. Problema e ca odată ce jandarmii au înaintat nu a mai contat cine ești. La un moment dat chiar și un jurnalist de pe lângă cei de la #TVR 1 era sa fie bătut.

Părerea mea e ca atunci când un jandarm considera ca un protestatar merita unu, doua bastoane deși era singur putea sa îl ia și de mana sa îl ducă în spate ca mai apoi altcineva sa își dea seama dacă e unul violent și trebuie ridicat sau nu.

Salut grupul de oameni care au făcut cordon în jurul femeii jandarm și colegului ei apărându-i de huligani.  Pana acum au fost întocmite 8 dosare penale, sper ca or sa fie mai multe, oameni de genul asta nu au nici o treaba cu protestele și merita sa fie închiși.

Eu nu sunt părinte deocamdată, dar ce nu înțeleg însă e de ce oameni vin sa protesteze însoțiți de copii. Părinții nu ar trebui sa fie ei cei maturi și sa ii ferească pe copii de probleme? Am auzit explicații de genul ca asa ii învață pe copii ce e democrația. Părerea mea ca asta se învață la scoală nu în strada unde e periculos și pentru un adult.

Îmi pare rău ca odată cu acest protest adevăratul scop a fost deturnat în violente de către un grup de huligani foarte bine organizați și coordonați. (chiar mai bine decât jandarmii)

Oamenii pașnici care erau probabil 99% din manifestanți au fost doar fugăriți și bombardați cu fumigene din cauza a 1% huligani.

Nu am de gând sa fac speculații cine i-a trimis pe huligani, de ce, dacă jandarmii au făcut ok sau nu, cert e ca următorul protest care se pare ca ar fi astăzi 11 august ar trebui sa fie unul pașnic în care oamenii care vin acolo sa poată sa transmită exact ce își doresc politicienilor fără injurii gen M**e PSD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *