Cat de “prieteni cu natura” suntem daca renuntam la plastic ?

In ultimile luni mai toate magazinele, lanturile de fastfood-uri, etc. au au inlocuit sau sunt pe cale de a inlocui ambalajele, tacamurile, etc din plastic cu alternative din hartie, pungi biodegradabile sau compostabile sau obiecte cum ar fi tacamurile cu lemn.

Eu nu sunt un ecologist, nu am o masina electrica, folosesc o gramada de obiecte din plastic si ca orice roman adevarat am si eu o punga cu pungi. Chiar si asa imi place sa imi petrec timpul in natura. Si asa am ajuns la concluzia ca una din solutiile cele mai bune de a o proteja este de a recicla cat mai mult posibil.

Revenind la primul paragraf am facut un mic “research” si am gasit tot felul de numere :

  • Oceanele contin peste 150 milioane tone de plastic
  • Reciclarea a 1 milion de tone de plastic este echivalentul retragerii din circulatie a 1 milion de masini
  • 49% din deseuri sunt provenite de la obiecte de unica folosinta (ambalaje, tacamuri, etc.)
  • in fiecare an europenii genereaza 25 milioane tone de plastic si doar 30% sunt reciclate

Ok si daca plasticul este nociv pentru mediu, greu si foarte greu degradabil, o solutie ar fi inlocuirea lui. Dar … cu ce?

Una din alternative care o vedem in fiecare zi in magazine sunt pungile biodegradabile sau pungile compostabile. (exista o diferenta), pungile de hartie si obiectele din lemn.

Pungile biodegradabile sunt descompuse de organisme vi cum ar fi bacteriile.

Pungile compostabile sunt descompuse in urma unor procese termice realizate in centre de reciclare, si nu in natura in mod obisnuit.

Asa ca oricum ar fi fie ele biodegradabile fie compostabile tot trebuie reciclate corect si nu aruncate peste tot fara jena ca … de oricum sunt “eco friendly”

Pungile de hartie si obiectele din lemn sunt rezultatul prelucrarii lemnului, lemn luat bineinteles din paduri. Si daca pare o solutie regenerabila si biedegradabila si “eco friendly” poate ar trebui sa ne gandim ca taiatul copaciilor va creste odata cu inlocuirea plasticului, odata cu ei CO2-ul nu va mai fi transformat in oxigen, si sa nu uitam ca CO2-ul este si un gaz cu efect de sera. Despadurirea atrage aridizarea zonelor si distrugerea distruge frumusetea locurilor.

Atunci oare ar fi ok sa folosim hartie?

Am facut cateva cautari pe net, sa inteleg ce ar insemna asta si am gasit un studiu facut de “Agentia Britanica pentru protectia mediului” si inca unul facut de universitatea din Playmouth (da, da stiu, iara cercetatorii englezi)

Studile respective zic in concluzie ca e mai “eco friendly” sa folosesti obiecte din plastic de mai multe ori decat odata, de doua ori cele de hartie, sau ca cele degradabile ajung dupa 3 luni in ocean ca o supa de confetti care pot crea o serie de alte probleme pentru viata marina.

Eliminarea plasticului din ambalajele pentru hrana ar duce la scurtarea termenului de valabilitate ce ar duce la o risipa mai mare de hrana, si apa.

In principiu char daca la prima vedere nu pare, inlocuirea plasticului cu hartia sau cu ambalajele biodegradabile sunt un pas inapoi pe termen lung.

Dar atunci cum rezolvam problema initiala a poluarii cu plastic?

Parerea mea este ca realizarea de programe si centre de reciclare incurajarea populatiei de a recicla plasticul care este deja in uz si amendarea celor care nu dau 2 bani pe reciclare ar fi o masura mult mai buna decat cea a taierii padurilor.

Voi ce parere aveti?

1 Comment

  1. M-a interesat 100% articolul tău. Deși sunt un laic complet pe această temă, sper să citesc mai multe postări de genul acesta. Încep să citesc și am sentimentul că nu voi fi dezamăgit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *