Ce trebuie sa sti despre mastile de protectie impotriva virusurilor gen COVID19

In ultimile saptamani am vazut un scenariu scos dintr-un film postapocaliptic. Oameni care dau navala in magazine cumpara tot ce prind, echipamente medicale cumparate si folosite fara a intelege exact ce inseamna si cum te protejeaza si o gramada de profitori care ori vand la suprapret (10, 20 de ori mai scump) ori iti prezinta lucruri neadevarate.

Mastile de protectie care acum sunt o raritate si sint folosite pentru prevenirea imbolnavirii cu COVID19 (dar nu numai) vin in o gramada de specificatii, si au o si reguli de folosire. Dar … daca nu le stim sau daca le ignoram ajungem sa facem mai rau decat bine.

Cele mai folosite sunt celebrele masti chirurgicale, cele albastrui. Ele sunt destinate sa protejeze pe cei care sunt in jurul celor care le poarta, de aceea sunt purtate de chirurgi in timpul operatiei.

In cazul virusilor profesionistii care sunt in contact direct cu pacientii infectati cu un virus ar trebui sa poarte in schimb masti mai performante, FFP2/N95 sau cele mai bune FFP3/N99

Europenii folosesc standardul FFP (Filtering FacePiece) si avem 3 variante de filtre:

  • FFP1 – bun pentru praf dar nu ofera o filtrare impotriva covid
  • FFP2 – filtreaza cel putin 95% din particulele din aer (inclusiv virusi)
  • FFP3 – filtreaza intre 98 si 99% din particulele din aer

Cadrele medicale dar si cei care stau in jurul pacientilor cu COVID19 au recomandarea sa poarte FFP2 sau FFP3

Am ramas surprins sa aflu ca eu aveam in casa o masca FFP2 achizitionata ca simplu filtru de praf dintr-un magazin de bricolaj, eu am avut nevoie de ea pentru a nu respira praf cand am taiat lemn, se pare ca are standardul bun si impotriva COVID, asa ca daca aveti pe acasa altfel de masti si au pe ele inscriptionate FFP2 sau FFP3 sunt chiar mai bune decat cele chirurgicale.

Sandardul American cuprinde :

  • N95 similar cu FFP2 filtreaza incepand cu 95% din particule
  • N99/N100 – filtreaza incepand cu 98-99% din particule

Oricare masca de acest gen gasiti e recomandat sa aveti cand sunteti in apropiere de oameni din zonele cu risc, mai ales daca stranuta/tusesc.

Cei care folosesc in meseria lor astfel de masti (constructii, vopsitorii, etc) in mod sigur aveti si nu stiti ca sunt poate mai bune decat cele chirurgicale.

ATENTIE !!! neaparat trebuie sa aiba inscris FFP2 sau FFP3 pe ele, unele au un filtru atasat de ele altele nu

Cat timp poti folosi o masca de protectie?

Cele chirurgicale sunt recomandat de folosit undeva la 4 ore, cele care sunt FFP2/FFP3/N95/N99 in schimb pot fi utilizate de 2, 3 ori cu o sterilizare folosint peroxid de hidrogen (apa oxigenata), de asemenea ajuta expunerea la raze UV pentru cel putin 30 min (vezi aparatele de sterilizare folosite de doctori/cosmetica)

Important de stiut este ca nu este bine ca o masca sa fie pusa/scoasa repusa de mai multe ori, deoarece mana poate sa infecteze acea masca. Am vazut foarte multe persoane care foloseau masca, apoi ca sa vorbeasca o scoteau folosind mana murdara, apoi o puneau la loc.

Surse:

PS:

Acest articol nu a fost scris de un medic si este bazat pe surse externe de informare (vezi surse), informati-va corect iar daca credeti ca sa strecurat vreo eroare sunt bucuros sa modific informatia oferita.

Nu folositi acest articol pentru a vinde masti la suprapret !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *