In urma cu cateva zile am primit un comentariu foarte lung de la Adelin T. legat de subiectul GDI. Cu multe explicatii, si incercari de a imi combate diversele afirmatii pe care le-am mai facut prin posturile din acest blog. (ex http://blog.nisi.ro/2009/06/schimb-de-mailuri-cu-o-gdi-sta/).

Incercand sa ii ii explic de ce nu am de gand sa ii afisez comentariul (din punctul meu de vedere nu facea decat sa bulverseze un potential interesat de o afacere Online) am dat peste un articol legat de ultimul joc (de care stiu eu) piramidal care a functionat in Romania. Si anume Delfinul.

Daca le pui unul langa altul cele 2 Delfinul si Afacerea GDI observi o asemanare izbitoare.:

Delfinul:

– Delfin International (compania care a administrat acest joc) racola diverse persoane la care li se promitea o afacere de viitor, o afacere in care toate grijile lor financiare vor disparea. Concret fiecare participant era obligat ca la intrarea in acest joc sa cumpere o carte numita “Pretul Succesului”, care avea un cost intre 2200 si 2900 de euro (in functie de localitate) Mai departe fiecare membru trebuia sa caute cat mai multe persoane care sa le invite in acest joc pentru a isi scoate “investitia” ca mai apoi sa castige un profit. Pentru fiecare membru adus primeai 540 Euro iar pentru fiecare membru adus de cel din urma primeai 360 euro.

Afacerea GDI:

– Este administrata de Global Domain International detinatoarea domeniului .ws (West Samoa). Concret esti “racolat” de pe internet prin diverse “marturii” si filme despre cum au reusit altii inaintea ta sa isi asigure un trai mai mult decat indestulator (apar poze cu masini marca Ferarri, vile cu peisaje mirifice etc.) La intrarea in aceasta afacere esti obligat sa cumperi un domeniu .ws care defapt il inchiriezi doar cu 10 dolari pe luna (un domeniu .com costa nu mai mult de 10 dolari pe an) ti se induce ca defapt ei nu iti vand domeniul ci iti vand afacerea si te arunca in cautarea a altor utilizatori de internet. Din fiecare om adus castigi 1 $, din fiecare om adus de cel din urma castigi iarasi 1$ si tot asa pe 5 nivele.

Daca compari Delfinul cu GDI amandoua vand ceva, una din ele vinde o carte cealalta un domeniu. In realitate ceea ce iti vinde este de cel putin 10 ori mai scump (in cazul GDI) si de cine stie cate zeci de ori in cazul Delfinul. Amandoua iti promit castiguri DAR doar daca iti faci o retea (spus mai frumos retea decat piramida) deoarece jocurile piramidale sunt interzise in cele mai multe tari iar multi oameni le-ar desconsidera din start daca ar realiza acest lucru.

In cazul GDI se verbeste foarte puternic de MLM (multi level marketing – http://ro.wikipedia.org/wiki/Multi_Level_Marketing).  MLM-urile gen Avon sunt bazate pe o piramida dar aici scopul este de a vinde o marfa la un pret mult mai redus decat cel din magazine, doarece marfa adusa direct prin intermediul retelei nu mai trebuie sa includa si taxe de raft, etc.

MLM-urile nu au nimic in comun  cu jocurile piramidale. Nu promit castiguri mari si nici nu te obliga sa aduci alti oameni in retea pentru a avea un profit.

In concluzie in Romania jocurile piramidale au fost interzise in urma Ordonantei de Urgenta 99 din 2000. Delfinul aparut dupa aceasta ordonanta iar pentru a fi legal a fost mascat sub forma unul MLM prin vanzarea acelei carti.

Center Bussines Consulting si Delfin International sunt  suspectate că nu ar fi decît o fabrică de spălat bani la nivel internaţional. În acest sens, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bucureşti a solicitat tuturor Serviciilor de Investigare a Fraudelor din ţară să-i trimită dosarele întocmite pe numele acestei firme. In 2005 un astfel de dosar a plecat de la DIICOT Timis catre Bucuresti.

Mai multe informatii puteti citi la:

  • http://www.rodsa.ro/delphin.htm
  • http://www.telegrafonline.ro/1151096400/articol/3292/joc_piramidal_mascat_de_comertul_cu_carti.html
  • http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1222804-peste-1-000-000-euro-teapa-data-jocul-delphin.htm

PS: GDI un Delfin international plasat in lumea virtuala.