Timpul este singura dimensiune pe care încă noi, ca civilizație nu o putem controla, dar ne organizam viata în funcție de ani, zile, ore, minute, secunde etc.
De la primele ceasuri bazate pe cadrane solare la clepsidre, pana la ceasurile moderne pe care astăzi le folosim ceasurile au devenit din ce în ce mai mici, mai precise și mai stilate.
Asa cum vorbeam în un articol mai vechi ceasurile se pot împărți în mai multe categorii:
- mecanice
- electromecanice
- electronice
Ceasurile mecanice de mana sunt cele care nu au nevoie de baterie și sunt cele manuale “se trag” manual de cheiță din dreptul cadranului sau cele automatice cele care “se trag” prin simpla mișcare a mâinii atunci când sunt purtate.
Cele electromecanice sunt acele ceasuri care au o parte mecanica (nu au un display electronic folosesc un cadran cu tagari) dar în interior mișcarea este data de un circuit electronic. Acest gen de ceas este unul din cele mai întâlnite deoarece este ieftin și imita ceasurile mecanice.
Ceasurile electronice sunt ceasurile cu un display electronic (inclusiv ceasurile integrate în telefoane mobile), nu au nici o parte mecanica.
Daca ceasurile electronice erau considerate ceasuri ieftine pana acum 1-2 ani ele au reînceput sa prindă la public prin proaspăt lansatele smartwatch-uri .
Interesant este ca ceasurile cele mai putin ieftine – cele electronice – sunt cele mai precise deoarece se bazează pe circuite integrate care pot măsura timpul mult mai precis.
Ceasurile mecanice au o problema, din cauza frecării intre rotitele dințate din interior și a arcurilor prezente ele au mici întârzieri. Pentru a reduce aceste întârzieri rotitele se rotesc pe pietre de rubin, cu cât sunt mai multe rubine în un ceas cu atât el devine mai precis dar în același timp și mai scump (rubinul este o piatra semi-prețioasă).
Ceasurile scumpe din gama Luxury își justifica prețul atât prin precizia cu care măsoară timpul cât și prin materialele din care sunt realizate (rubine, ecran de safir, complexitatea mecanismului, unele ceasuri scumpe sunt realizate parțial din aur și incrustate cu pietre prețioase) dar și prestigiul mărcii.
Asa cum o mașina scumpa te face sa fi văzut pe o scara sociala mai înaltă asa și un ceas dintr-o marca prestigioasa poate sa te facă remarcat într-un grup de oameni care la rândul lor au minime cunoștințe.
Am îndreptat discuția către branduri tocmai pentru a vorbi de diferență intre ele.
Din punctul meu de vedere brandul trebuie sa vorbească despre istoria și calitatea pe care o dictează atunci când realizează un produs (în cazul nostru ceasurile)
Exista branduri de genul D&G, Armani etc, branduri care lansează ceasuri, ceea ce trebuie știut este ca acele ceasuri sunt doar brand-uite iar singurul lucru cu ce contribuie companiile din spatele brandurilor este design-ul.
Ceasurile care merita cumpărate mai ales atunci când vrei un ceas mecanic sau automatic sunt cele cu renume în domeniu vezi Tissot, Seiko, Fossil, Swatch, Certina, sau Tag Hauer, Rolex, Breitling, Longines, etc.
Un punct de referința atunci când alegi un ceas ar trebui sa fie unde vrei sa îl folosești. Cei mai multi din cei care vor citi acest articol vor un ceas bun pentru toate situațiile, cei mai înstăriți probabil vor alege mai multe modele în funcție de tipul de locul unde vor sa îl folosească.
- Ceasuri Luxury
- Ceasuri Sport
- Ceasuri Office
- Ceasuri Generale
Nu am sa susțin ca o categorie e mai potrivita ca alta alegerea dvs depinde de stilul dvs.