Cele mai bune laptopuri in 2013 – Ghid Practic

Cum sa îmi cumpăr laptop, din multitudinea de laptopuri apărute în 2013UPDATE: Citește actualizarea articolului pentru 2014.

In ultimii ani am scris câte un articol pe an despre “cum sa îți cumperi cel mai bun laptop”, serie de articole care s-au dovedit de succes deoarece pot spune ca doar în ultimul an am ajutat peste 100 de persoane sa își aleagă un laptop care sa li se potrivească.

Din experiența dobândită am ajuns la concluzia ca atunci când îți iei un laptop trebuie sa urmărești câteva puncte:

 • bugetul tău
 • aplicațiile care dorești sa le folosești
 • configurația hardware / posibilitatea de extindere ulterioara
 • mărimea / greutatea laptopului
 • brandul

Bugetul

Prea putini dintre noi pot sa spună ca nu contează prețul. Si atunci bugetul pe care îl ai pentru un astfel de aparat este necesar sa îl stabilești dinainte, tine minte un laptop de obicei îl folosești în medie 2, 3 ani, iar pentru faptul ca este portabil (deci mai mic) prețul este mai care decât la un desktop clasic.

Un laptop nu are posibilitatea de a i se face upgrade decât la memorie și la capacitatea HDD-ului (capacitatea de stocare). Placa video, procesor, etc nu pot fi schimbate într-un laptop.

Aplicațiile pe care le folosești

Nu toți cei care își cumpără un laptop știu foarte multe despre partea tehnica, despre procesor, memorie, placa video etc. când e nevoie ca o componenta sa fie mai puternica și când nu. O soluție foarte utila de a stabili configurația care ar trebui sa o conțină un laptop este sa îți faci o lista de aplicații care le folosești zilnic sau care dorești sa le folosești pe viitor.

Pe internet se găsesc cerințele de sistem a fiecărui aplicații prin consultarea site-ului producătorului fiecărei aplicații, și se specifica procesorul, memorie, placa video, alți parametrii care trebuie sa le ai pentru a funcționa corect. Mai ia în calcul aspectul ca în 2 ani aplicațiile respective vor avea nevoie de o configurație și mai buna și atunci gândește-te sa mai adaugi câte ceva și pe pentru viitor.

ATENȚIE ! dacă nu va descurcați oricând puteți lasă un mesaj aici.

 

Configurația Hardware

 

Procesorul

Este unitatea de comanda principala, el coordonează sistemul și rulează aplicațiile de aceea procesorul este foarte important.

Contează la un procesor frecvența (se măsoare în GHz), cu cât este mai mare cu atât este mai bine. De asemenea contează numărul de nuclee. Procesoarele mai vechi aveau un singur nucleu de procesare, cele mai comune din ziua de astăzi sunt procesoarele cu 2 nuclee numite și dual – core (Dual Pentium, i3, i5), procesoarele de top vin cu 4 nuclee – Quad-Core (i7)

Ierarhia procesoarelor Intel: (de la cele mai slabe la cele mai puternice)

 • Intel Atom (netbook-uri) – browsing internet
 • Intel Dual Celeron (cele mai slabe procesoare de desktop – nu se recomanda)
 • Intel Dual Pentium (recomandate pentru calculatoarele ieftine pentru browsing internet, videochat, muzica, filme, sarcini de birou)
 • Intel i3 (clasa entry – mijloc, recomandate pentru internet, multimedia (muzica/filme), birou, jocuri mai nepretențioase)
 • Intel i5 (clasa mijloc – top) – recomandate pentru tot ce poate face un i3 dar și pentru jocuri din gama de mijloc spre înalte, proiectare CAD, grafica computerizata.
 • Intel i7 (clasa de top) – sunt procesoarele cele mai avansate de la Intel, sunt performante și recomandate pentru absolut orice gen de aplicație

Memorie

Fiecare gen de procesor sau aplicații are recomandata o cantitate minima de memorie:

Intel Atom – netbook-urile nefiind utilizate mai mult decât în surf pe net – (nu recomand alta utilizare) – 1 GB maxim 2 de memorie RAM este suficienta

Dual Celeron – Dual Pentium – Laptopuri de tip entry level au nevoie de un minim 2 GB RAM – valoarea recomandata ar fi de 3 GB pentru Celeron și 4 GB pentru Pentium

Intel i3 – Intel i5  – pentru laptopurile echipate cu astfel de procesoare uzual se găsește 4 GB RAM instalat care este suficient pentru majoritatea sarcinilor, este de recomandat 6 GB acolo unde este posibil.

Intel i7 – deși funcționează foarte bine cu 4 GB RAM (cantitatea de RAM este dictata de aplicațiile folosite) un utilizator care are nevoie de un procesor i7 se presupune ca dorește sa ruleze aplicații mai complexe (în general jocuri de top sau aplicații CAD), în acel caz se recomanda cantitatea minima sa fie 6 GB iar unde este posibil 8 sau mai multi GB RAM.

Placa Video

Un alt aspect important este placa video. Majoritatea laptopurilor vin cu placi video integrate, sunt placi video care sunt suficiente pentru cei mai multi dintre noi fie ca avem sarcini de birou, ne uitam la un film în HD, fie ca stam pe net și chiar ne jucam jocuri mai vechi.

Dacă în schimb dorim (chiar și din când în când) sa jucam un joc mai actual (2010 ->), sa folosim o aplicație CAD, sa utilizam aplicații grafice, etc atunci o placa video dedicata este neapărat necesara.

Avem de-a face cu 2 mari branduri:

 • ATI
 • nVidia

Amândouă brandurile sunt la fel de performante (deși cei mai multi producători de jocuri recomanda nVidia). Placa video este ea în sine un microcomputer care are un procesor numit GPU (numele plăcii de obicei este  numele GPU-ului) și este cel care trebuie sa suporte aplicațiile. Plăcile video dedicate vin cu memoria RAM proprie și uzual este de 1 GB suficienta pentru aproape toate tipurile de utilizări, recomandata la 2 GB mai ales în cazul în care doriți sa folosiți laptopul pentru jocuri mai pretențioase.

Atunci când aveți de ales intre o placa video sau alta cautați punctajele scoase de plăcile video la diverse aplicații de tip Benchmark sau comparați FPS-ul scos pentru același joc sau … întrebați aici.

ATENȚIE ! Placa video dintr-un laptop nu poate fi schimbata sau upgradata în nici un fel.

Spațiul de stocare (HDD, SSD, SSH)

Un alt factor important în configurație este mărimea și viteza Harddisk-ului. Mărimea variază intre 320 și 1 TB (exista în modelele mai scumpe și capacități mai mari). Cantitatea de memorie se va alege în funcție de ce anume doriți sa stocați pe el. Pentru cei care vor sa salvezi filme și muzica este de preferat un HDD de cel putin 500 GB .

Viteza lui dictează viteza cu care va porni un program sau viteza cu care veți copia cantități mari de date de pe o partiție pe alta.

In general laptopurile vin cu viteza de 5400 rpm (rotații pe minut), viteza care este suficienta pentru majoritatea dintre noi. Pentru cei care rulează foarte des aplicații mari (2 GB sau mai mare – jocuri) este de preferat un HDD cu viteza de 7200 rpm (din păcate sunt mai rare laptopurile cu astfel de HDD-uri)

Soluțiile mai noi sunt SSD-urile și SSH-urile.

SSD-ul este un HDD realizat doar din memorii flash (un fel de stick de peste 100 GB), sunt cele mai rapide soluții dar sunt foarte scumpe și au capacitați mici de obicei 128 GB are un preț de 600 RON.

Pentru cei care doresc atât un SSD dar și o capacitate mare de stocare producătorii vin cu SSD – uri hibride numite SSH. SSH-ul este format dintr-un HDD normal dar care are inclus în el un SSD intre 24 și 64 GB. Astfel datele mai putin utilizate sunt ținute pe HDD-ul normal iar cele accesate mai des cum ar fi sistemul de operare pe SSD.

Mărimea / Greutatea Laptopului

Este data în general de mărimea ecranului și a formatului lui. Uzual un laptop are o dimensiune a ecranului de 15.4 – 15.6 inch și o greutate de 2.5 Kg. Laptopurile mai mici sunt mai ușoare dar sunt nerecomandate persoanelor care petrec mult timp privind ecranul (deoarece duc la probleme cu vederea).

Laptopurile mai mari cele de 17 inch sau mai mari sunt deja grele (peste 3.5 Kg) și ajung sa nu mai fie prea ușor portabile devenind “desktop replacement”.

Ca și mărime laptopurile pot fi:

 • Netbook-uri – intre 10 inch și 12 inch
 • Notebook-uri / Laptop-ul clasic – 13 – 17 inch
 • Ultrabook-uri – laptopuri intre 13 – 15 inch foarte subțiri (jumătate din înălțimea normala a unui laptop), pana în 2 Kg. – De obicei nu au inclus DVD-RW, unele din ele au touchscreen .
 • Desktop Replacement – laptopuri intre 15 inch (gen cele Alienware) normal 17 inch sau mai mare – Sunt laptopuri grele intre 3.5 și 6 Kg.

Brandul

Brandul este important atât din punctul de vedere al calității laptopului cât și al design-ului.

Cele mai uzuale branduri sunt Asus, Dell, HP, Toshiba, Lenovo, Sony-Vaio, Samsung, Acer. Asus și Dell sunt laptopurile cu numărul cel mai mic de intervenții în service deci sunt cele mai recomandate, calitatea și fiabilitatea este destul de mare.

HP, Toshiba, Sony, Samsung sunt laptopuri din zona de mijloc.

Din numeroasele discuții pe forumuri și din topuri Acer este brandul care are preturile cele mai bune pentru configurațiile de mijloc dar și brandul cu cea mai mare șansă de a ajunge în service. De asemenea (depinde și de model) sunt foarte multi utilizatori de Acer care se plâng ca laptopurile lor se încing foarte tare vara, sau ca fiabilitatea și materialele din care sunt construite nu sunt calitative.

Alienware este un laptop destinat gaming-ului și a celor care fac renderizari la nivel înalt – este scump și de obicei este un desktop replacement.

Apple deși este o marca foarte buna l-am lăsat la urma. Apple vine întotdeauna cu un design deosebit, materialele constructive sunt de calitate foarte mare. Nu are configurații de top, cele mai bune configurații ale lor sunt undeva la mijlocul celorlalți producători (Asus, Dell, Lenovo) și au preturi foarte mari.

 

Mituri legate de Laptopuri:

– Laptopurile pentru copii sunt mai ieftine.

Gresit – copii în general joaca jocuri, jocurile sunt cele mai pretențioase aplicații

– Placa video se poate schimba in laptopuri

Greșit – placa video integrata este inclusa în pastila procesorului, placa video dedicata este integrata pe placa de baza a laptopului, în oricare varianta nu exista conectori pentru a adaugă o placa video.

– Pot adaugă memorie suplimentara

Corect – de obicei laptopurile pot upgradate cu mai multa memorie, consultați totuși manualul.

– Se poate schimba HDD-ul unui laptop

Corect – se poate înlocui cu un alt HDD / SSD sau SSH . Atenție formatul unui HDD pentru laptop este de 2.5 inch mai mic decât cel de desktop 3.5 inch.

Recomandări:

– Dacă va gândiți sa cumpărați un laptop de tip netbook uitați-va și la o tableta.

– Laptopuri cu procesoare Dual Celeron – chiar dacă bugetul este limitat încercați achiziționarea unui laptop cu Dual Pentium diferența este de obicei de 100-200 RON iar performanta este simțitor mai mare

– Dacă doriți sa folosiți laptopul doar pentru jocuri înainte de a îl cumpăra aruncați ochii și peste ofertele la consolele de jocuri – consolele nu au nevoie de upgrade, și puteți juca pe ele un număr mult mai mare de jocuri de ultima ora decât pe laptopuri, prețul unei console de obicei este intre 1000 și 1500 RON mult mai mic.

 

Dacă aveți probleme în alegerea celui mai potrivit laptop prin intermediul comentariilor sau prin un email la recomandari @ blog.nisi.ro va pot oferi asistenta în cumpărarea lui. Nu costa nimic iar răspunsul de obicei vine în câteva ore pana în 48 ore .

Magazine recomandate: eMagevoMagMarketOnlineKoyosAzertyPCFun

Pentru cei care cumpăra de la PCGarage și vor o reducere de 1% folosiți codul următor “XETDNGQI” (fără ghilimele). Pentru a folosi codul înainte de a trimite comanda în Cosul de cumpărături va trebui sa introduceți codul de mai sus.

375 Comments

  1. Autor

   @Bogdan,

   Laptopul indicat de tine Lenovo IdeaPad G500 este un laptop entry level, gandit mai mult pentru acasa, pentru internet si multimedia. Nu este un laptop pentru gaming sau pentru sarcini mai complexe.

   Placa video este suficient de capabila dar procesorul este mai slabut (a treia generatie intel core) – in cateva luni se asteapta a cincea generatie.
   Daca il vei folosi pentru sarcinile enumerate mai sus nu e necesar unul mai puternic sau o generatie mai noua.

   Legat de HDD el poate fi schimbat, acum ai unul de 5400 rotatii iti sugerez unul de 7200 rotatii sau un SSH (hibrid – un hdd normal care are 8 GB SSD cache).

   Un HDD extern iti va ajuta ca extindere a spatiului de stocare si nicidecum nu vei avea prea multa fiabilitate sa instalezi soft pe el.

   Pretul (chiar si fara eBook reader este bun pentru configuratia pe care o are.)

  2. Multumesc pentru raspuns dar mai am o intrebare la sectiunea de gaming se pot juca jocurile aparute pana in prezent(FIFA 14/13 Battlefield 4/3 ) chiar si la o rezolutie minima???

  1. Autor

   @Alin, scuze pentru intarzierea cu care iti raspund. cele 3 laptopuri au procesoare foarte similare, Dell Inspiron 15 3537 este o tehnologie mai noua si un consum mai bun, de asemenea in dell placa video Radeon HD 8670M 1GB este mai noua si mai performanta ca cea din HP. Lenovo avand o placa video integrata.

   Lenovo are in schimb mai multa memorie RAM (dubla ca la celelalt laptopuri de mai sus). Daca vrei un computer pentru tine si vrei sa fie echilibrat din toate punctele de vedere ti-a sugera DELL. Daca vrei un laptop pentru editare de documente, internet, fara sa ai pretentii de jocuri sau vreun fel de aplicatii grafice as merge pe ThinkPad Edge E531, diferenta dintre ele in principiu este placa grafica.

 1. Buna,ce parere aveti despre laptopul asta? mentionez ca imi e necesar pt office si internet(filme,descarcat carti etc. alta sugestie dar pana in 15mil?

  1. Autor

   @Madalina, pentru filme, citit carti internet laptopul acesta este perfect. Unii ar putea comenta ca procesorul este o tehnologie mai veche de 1 an si jumate dar isi face treaba excelent diferenta fata de unul nou ca performanta nu este foarte mare si la ce anume doresti tu sa faci cu laptopul nu ajungi probabil sa il folosesti nici macar la adevarata lui capacitate.

   Brandul Lenovo sa impus tot mai mult in ultimii ani pe piata cu laptopuri destul de rezistente fata de alte branduri de renume. Am tot respectul fata de ei. Am observat ca inca e in promotie la 1499 RON de la 1849 asa ca daca esti hotarata sa il iei go for it Lenovo IdeaPad G500.

  1. Autor

   @Bogdan,

   Buna, nu mi-ai spus nimic despre genul de activitate care vrei sa o faci cu laptopul pe care vrei sa il cumperi asa ca cel mai performant sa castige. Dintre cele 3 alese pe tine as merge pe varianta Lenovo Essential M5400 pentru ca dintre cele 3 variante procesorul este cel mai puternic (i5 4200U chiar daca este o serie care teoretic ar fi mai buna decat i3 in carianta ultrabook este foarte putin sub i3 varianta notebook), de asemenea HDD-ul componenta care de obicei incetineste sistemul orcarui PC este hibrid cu 8GB SSD cache ceea ce in practica ii da o viteza mult superioara fata de hdd-urile clasice din celelalte variante. Placa video geforce 740M este foarte capabila chiar si pentru gaming.
   Brandul Lenovo in ultimii 2 ani a ajuns in top ca unul din cele mai rezistente cand vine vorba de defectiuni. Concluzie Lenovo Essential M5400 ales de tine este o alegere buna.

   PS daca vrei sa il achizitionezi de pe PC Garage si nu ai un cod de reducere poti sa folosesti XETDNGQI , iti va da o reducere de 1% din total.

  2. Multumesc Mihai,

   In principiu doresc un laptop bun/fiabil.In principal va fi folosit pentru business/filme/internet si ocazional jocuri.
   Poate imi poti face o alta sugestie la un buget mai redus.

  1. Daca crezi ca imi poti recomanda ceva mai bun ar fi perfect .

  2. Autor

   @Catalin Ionut,
   Buna, scuze pentru intarzierea cu care raspund. Din toate laptipurile alese de tine cele cu procesor de ultrabook sunt prea slabe (le recunosti daca codul procesorului se termina cu litera U), altfel erau suuficient de capabile. Daca se putea schimba procesorul in ele ca si intr-un desktop clasic era perfect.

   In comentariul de mai sus ai amintit de
   Toshiba L50-A-1D5 i7-4700MQ 750GB 4GB GT740M – si acesta ar fi cea mai ok alegere pentru aplicatii de tip CAD, totusi te-as sfatui sa mai adaugi 2 sau chiar 4 GB RAM in plus. (asta mai inseamna aproximativ 150 de lei pentru o placa de 4 GB RAM)

   Chiar daca nu are un procesor la fel de bun dar inca suficient de performant si varianta aleasa de tine
   HP ProBook 470 cu procesor Intel® CoreTM i5-4200M 2.50GHz, Haswell, 8GB, 1TB, AMD Radeon HD 8750M 2GB este foarte buna. La acesta in schimb nu mai trebuie sa ii faci nimic.

   Bafta cu noul laptop. Si inca ceva. Cand lucrezi cu placa grafica intensiv (cel mai des in cazul renderizarilor) daca ai impresia ca se incalzeste prea tare te-as sfatui sa achizitionezi un cooler pad pentru racire. Ventilatoarele alea ii vor prelungi viata considerabil.

  3. Iti multumesc pentru raspuns..

 2. vreau sa achizitionez unul din aceste doua modele http://www.pcgarage.ro/notebook-laptop/lenovo/156-essential-m5400-procesor-intel-core-i5-4200m-25ghz-haswell-4gb-500gb-plus-8gb-ssh-geforce-gt-740m-2gb-finger-print-reader-grey/ sau http://www.pcgarage.ro/notebook-laptop/dell/156-inspiron-15-3537-procesor-intel-core-i7-4500u-18ghz-haswell-8gb-1tb-radeon-hd-8850m-2gb-linux-black-cis/
  care ar fi mai bun menztione ca bugetul este maxim 2800 lei si il folosesc pt multimedia si jocuri dar acel i7 cu 2 nuclee fizice ar avea un avantaj clar care sa ii justifice pretul fata de acel i5 care are tot 2 nuclee fizice caci din cate am auzit aceste modele cu i7 sunt foarte limitate ma refer la varianta cu 2 nuclee fizice si nu isi justifica pretul sau daca aveti dumneavoastra o recomandare mai buna in pretul asta? si aceasta nvidia 740 care o regasesc in majoritatea configuratiilor de pe i5 si i7 generatia 3 este buna? avand in vedere ca are 64 biti?

  1. Autor

   @costy,
   i7-4500U este procesor de ultrabook, i5-4200M este de laptop daca cauti punctaje medii in benchmark-uri cele 2 sunt destul de apropiate ca si scor dar i5 este inca superior. Un alt punct ar fi ca Lenovo Essential M5400 are harddisk hibrid (cei 8 MB SSD), care desi nu ii vei putea folosi separat ci sunt folositi pt cache iti va mari considerabil viteza sistemului fata de unul cu harddisk fara SSD.
   Legat de placa video era ok sa fie varianta de 128 biti dar diferenta nu o sa o vezi decat in jocurile poate prea pretentioase, si avand in vedere ca esti limitat la rezolutia de 1366 x 768 (cea a display-ului) placa video nu se va stresa prea mult . Eu zic sa mergi pe Lenovo linistit. Celalalt calculator nu este pt gaming.

 3. Buna ziua! Sunt intr-o mare dilema. e prima data cand achizitionez un laptop si m-ar interesa pt grafica/design. am 2 variante. as dori sa stiu care este cea mai buna.

  Va multumesc anticipat!

  varianta1: http://www.altex.ro/laptop-lenovo-g500-intel-core-i5-3230m-pana-la-3-2ghz-15-6-6gb-1tb-amd-radeon-hd-8750m-2gb-ddr3-free-dos
  varianta2: http://www.altex.ro/laptop-toshiba-satellite-c55-a-1p2-intel-core-i5-4200m-pana-la-3-1ghz-15-6-4gb-1tb-intel-hd-graphics-4600-free-dos

  pate aveti alta sugestie, fara sa depaseasca suma de 2500ron.

  1. Autor

   @andreea,

   Prima data trebuie sa iti spun ca pentru grafica/design tu ai nevoie de un calculator destul de specializat pe partea de placa video, si calitate monitor. Asta in primul rand. Un buget de 2500 este relativ limitat in ce anume vrei tu sa cumperi, te-as sfatui sa te gandesti daca poti sa il maresti putin (banuiesc ca nu vrei doar sa te joci de-a grafica ci sa lucrezi cu el proiecte adevarate).

   Avand in vedere acest lucru varianta Toshiba nu are placa video dedicata si sub nici o forma nu este bun pentru tine. LENOVO G500 sugerat tot de tine este cel mai ok in bugetul tau. Totusi are cateva limitari cum ar fi: display-ul are o rezolutie care nu este recomandata pentru grafica (1366 x 768), procesorul era ideal putin mai puternic. Deci din cele 2 variante eu as merge pe LENOVO G500

  2. mersi frumos. da, am mers pe lenovo.

  1. Autor

   @Dragos-Alexandru,
   Daca as avea de ales intre cele 2 as merge pe Asus X550VC-XX025D (ți-am spus în celalalt comentariu de ce alegerea de procesor), era de preferat GT740-ul sa fie pe el și nu pe celalalt, modelele de start din seriile Geforce sunt destul de slăbuțe.
   Daca in schimb vrei un Asus dar cu placa video buna și procesor mai bun decât unul de ultrabook ASUS R501VB-S3115D (Intel Core i5-3230M, 15.6″, 4GB, 750GB, nVidia GeForce GT 740M@2GB, USB 3.0, HDMI) din păcate depășește bugetul tău.

   Si dacă nu esti chitit pe Asus neapărat Lenovo are o varianta interesanta Lenovo Essential G510, Intel Core i5-4200M Haswell, 1TB HDD + 8GB SSD, 4GB DDR3, AMD Radeon HD 8750M 2GB, placa video este similara cu GT740 de la Geforce și beneficiezi și de un harddisk hibrid.

 4. Salut! In ghid ai specificat ca modele din generatia 4 ultrabook sunt cele mai recomandate,mai ales ca folosesc tehnologia Hanswell,dar totusi ele vin cu procesoare mai mici de genul 1.6-7 Ghz.Vreau sa aleg un Model Asus.Maxim 2500 Ron.Nu pot sa ma hotarasc intre un procesor mai bun de gen 2.6 Ghz de generatia a 3-a sau procesor mai slab si generatie mai noua.Astept raspuns!

  1. Autor

   @Dragos-Alexandru,
   nu știu unde ai văzut tu asta dar eu nu am zis niciodată ca cele ultrabook din generația Haswell sunt mai bune decât cele din o generație mai veche, sunt poate mai apropiate ca performante poate. Atenție și la cum compari tu un procesor (frecventa poate fi înșelătoare dacă nu ți cont de numărul de nuclee, de memoria cache, nr de instrucțiuni/procesor etc. un procesor are o grămadă de parametrii care nu sunt chiar de forma dar comercial companiile promovează doar frecventa ca termen de comparație) îți recomand sa vezi punctaje de benchmark pentru cele 2 pentru o vedere generala folosește site-ul notebookcheck în aceasta privința. Citeste si Sfaturi pentru a cumpăra un laptop nou în 2014

 5. Buna ziua
  Acestea sunt cele doua laptop-uri. Un incovenien la Lenovo ar fi faptul ca lan-ul nu suporta 1000mb. Astept in continuare parerea dumneavostra, eventual daca considerati, sa-mi recomandati si alte modele.
  http://www.pcgarage.ro/notebook-laptop/asus/173-x750jb-ty002d-procesor-intel-core-i7-4700hq-24ghz-haswell-8gb-1tb-geforce-gt-740m-2gb-grey/

  http://www.pcgarage.ro/notebook-laptop/lenovo/156-ideapad-z510-procesor-intel-core-i7-4702mq-22ghz-haswell-8gb-1tb-plus-8gb-ssd-geforce-gt-740m-2gb/
  Multumesc foarte mult,
  Mistreanu Ionut

  1. Autor

   @Mistreanu Ionut,
   Am aruncat un ochi peste cele 2 laptopuri.
   Primul aspect, Asus este de 17,3 inch si o rezolutie HD+ asta il face mai mare decat un laptop obisnuit si mai putin portabil (tu sti daca te va incomoda dimensiunea mai mare sau daca il vei plimba des de colo colo – faculta etc.)
   Lenovo in schimb are un ecran de 15.4 inch si o rezolutie standard HD. Pe partea de configuratie amandoua au aproximativ aceleasi componente. Procesor i7 6mb cache, 8 GB RAM, placa video GT 740M 2 GB.
   Desi amandoua au un HDD de 5400 rotatii pe minut (viteza hdd-ului incetineste foarte mult sistemul) Lenovo are un HDD hibrid cu 8GB SSD care ii da un boost de viteza daca folosesti aplicatii mari.

   Faptul ca Asus are placa de retea gigabit si lenovo nu te ajuta doar daca il vei tine conectat prin cablu de retea si nu prin wireless si atunci faci transfer intre 2 laptopuri / device-uri din aceeasi retea. Inafara de linile inchiriate de internet care costa o gramada de bani nu stiu un abonament care sa iti dea o viteza care sa necesite placa gigabit.

   Ca si constructie amandoua au suprafete metalice care ajuta mai mult la racire decat la rezistenta.
   Cam astea sunt minusurile si plusurile dintre cele 2.

  2. Autor

   @Mistreanu Ionut,
   Pare o oferta foarte ok, imi place ideea ca ei oferta conturile de wireless care le vezi aproape peste tot in zonele centrale si cele de internet prin 3G, dar atentie, in practica 1000 Mbps nu cred ca ii atingi nu pt ca nu ar fi capabil computerul sau routerul ci ca viteza este data de numarul de utilizatori din retea, de obicei merge cam pe la 70% .

  3. Autor

   @Cezar,
   Imi cer scuze pentru intarzierea cu care iti raspund, saptamana aceasta a fost foarte plina nu prea am avut timp de blogging. Revenind la intrebarea ta, dell are un procesor de ultrabook (terminatia u de la procesor), ultrabook-urile sunt mai subtiri si o consecinta este ca e echipat cu un procesor mai slab care nu are nevoie nici de atata putere nici de un cooler mare.

   Asa ca as alege HP ProBook 450 G0.

   Era super daca HP-ul avea rezolutia de la Dell

  4. Revin cu multumuri pentru sugestia legata de Lenovo,este de generatia a 4a,mobile,exact ce voiam,plus ca are memorie de 8gb si 2 pt placa video,acum ca mi ai bagat in cap despre frecventa si nuclee am vazut ca are o frecventa buna si 2 nuclee.Vreau sa te intreb acum daca pentru procesoarele
   exista si mai multe nuclee si care sunt minisurile pentru configuratia laptopului sugerat de tine.Apropo de placa video.Consideri ca e de preferat sa cumpar aceeiasi configuratie dar cu placa video de la nvidia?Multumesc anticipat si apreciezi faptul ca ne ajuti cu sugestii foarte bune!

 6. Buna ziua
  Ati putea va rog sa faceti o comparatie intre Asus X750jb si Lenovo IdeaPad Z510 59-390310. Sunt interesat in primul rand de calitatea constructiei celor doua laptop-uri, deoarece am nevoie sa il folosesc pe perioada facultatii si a mesterului(4-6 ani).
  Va multumesc foarte mult,
  Mistreanu Ionut

  1. Autor

   @Mistreanu Ionut,
   Amandoua laptopurile vin in mai multe configuratii (ceea ce inseamna atat diferente de pret cat si de performanta), poti sa imi dai cate un link pentru fiecare de acolo de unde le-ai vazut tu ca sa pot sa iti fac comparatie la obiect?

  1. Autor

   @nyk, Brandul e ok, eu am un dell si merge perfect, placa video este in schimb considerabil mai slaba 7670m are un punctaj mediu de 1061 in 3Dmark 11 iar 740m 1866, deci diferenta nu este mica. Dell are mai multa memorie dar asta poti sa o pui si tu in celalalt placa video nu o poti schimba

 7. Buna Mihai!vreau să-mi cumpar un laptop in jur de 500 euro.ași prefera un asus sau lenovo.am avut un asus de 5 ani si zilele acestea s-a ars placa video.cred că datorită jocurilor pe care se joacă copilul.se incingea ft.tare.nu stiu sigur daca aceasta este cauza…ce_mi recomanzi…

  1. Autor

   @valentina,

   scuze ca iti raspund asa greu, am pierdut mesajult tau printre altele, daca mai esti interesata. Ce zici de
   Laptop Asus 15.6″ X550VC-XX076D, Procesor Intel® Core™ i5-3230M 2.6GHz Ivy Bridge, 4GB, 500GB, GeForce GT 720M 2GB

   sau
   Laptop Lenovo 15.6” Essential B590, Procesor Intel® Core™ i5-3230M 2.6GHz Ivy Bridge, 4GB, 500GB, GeForce GT 720M 1GB

   Laptopurile sunt paorximativ identice. Atentie insa daca il va folosi la jocuri placa video se va incalzi cam la orice ai cumpara sub nici o forma nu trebuie acoperite gurile de ventilatie de sub laptop cel mai recomandat este sa stea pe o masa si daca tot se incalzeste la utilizare peste o ora un pad de racire pentru laptop este recomandat altfel se va arde si asta

 8. Salut,
  Ai putea sa-mi spui te rog daca Asus X750JB-TY002D accepta mai mult de 8gb ram? Nu am gasit nicaieri specificat.
  Multumes

  1. Autor

   @ionut, Seria X750JB de la Asus are 2 sloturi de memorie ddr3 1600Mhz si accepta pana in 8 GB – vezi specificatiile tehnice de pe pagina producatorului aici

  2. Salut,
   Ai putea să-mi spui te rog dacă Asus X750JB-TY002D are placa video pe 128 biți? nu am găsit nicăieri specificat, nici măcar pe pagina producătorului. Mulțumesc.

  3. Autor

   @Marin, pe pagina producatorului nu scrie informatia asta, iar 740M vine in 2 variante 64/128 biti. Sincer sa fiu nu stiu ce sa zic. Laptopul nu este promovat ca unul de gaming asa ca banuesc ca e varianta de 64 dar e posibil sa ma insel. Poti sa mergi in un magazin si sa vezi la prima mana sau sa cauti pe forumuri de la cineva care chiar il are.

 9. Salut,Mihai!As dori sa imi recomanzi un dell sau un asus,din ce am inteles de la tine,fiind cele mai fiabile(cate 1 pana in 2000 lei si cate 1 pana la 3000 lei-daca sunt prea multe,recomanda-mi ce crezi tu). Vine in curand si black friday si o sa astept(sau nu,tu ce crezi?) ca sa il achizitionez.Multumesc.

  1. Buna ziua.Se poate un raspuns aici?Mai e un pic pana la black friday.Multumesc.PS:scuza-mi insistenta,dar chiar vreau sa achizitionez la black friday-ul asta.

  2. Autor

   @nik,
   Imi cer scuze printre comentarii al tau sa ratacit. Daca vrei sa iei un laptop de la Black Friday nu am sa iti dau un model anume ma indoiesc ca exact ala o sa fie in promotie dar undeva inre 2000 si 3000 daca e si redus iti recomand un Asus, Dell, chiar si HP sau Lenovo (de preferat in ordinea asta).
   In acest buget neaparat un procesor i7, (atentie nu procesoarele i7 care dupa codul din cifre au litera U – sunt ultrabook-uri si nu sunt neaparat cele mai grozave) – memorie de preferat 6GB sau 8GB, placa video dedicata un GT 720M, GT 740m dar ferestete de seria GT x10M (x inlocuit cu cifre), redeon 8670M, 8570M
   HDD-ul ar fi preferat de 7200 rotatii, hibrid (cel cu un SSD de 4/8GB incorporat) sau chiar SSD – dar nu stiu daca apar in bugetul tau la promotii.

   Ceva de genul asta:
   Laptop Asus R501VB-S3116D cu procesor Intel® CoreTM i7-3630QM 2.40GHz, Ivy Bridge, 4GB, 750GB, nVidia Geforce GT 740M 2GB, Free DOS, Black – are 4 GB ram si e putin peste buget dar daca intra in oferta si scade sub 3000 poti sa ii mai adaugi tu inca 4 GB RAM

 10. Salut as vrea sa imi aumpar si eu un laptop pana in suma de 2000de ron si m-am gandit la un Dell.Si as vrea o parerea daca se merita sa-l cumpar si imi trebuie la munca de birou administratic, deci nu jocuri.Multumesc

  1. Autor

   @Cosmin,
   Amandoua dintre cele 2 laptopuri sunt ok pentru munca de birou, acum Dell are un procesor mai slab si 4 GB RAM, HP are un procesor mult mai bun si 6 GB ram, asa ca as merge pe HP 2000-2d02SQ tin cont ca ai spus un buget de 2000 RON dar ti-as recomanda HP-ul diferenta de 100 de RON fiind mica.

 11. Salut.am citit si m-am bucurat ca este cineva sincer care ne poate ajuta sa achizitionam un laptop.am vazut ca ai recomandat asus x550cc-xx066d dar ai spus ca este o idee mai slab ca procesor.poti spune unde se impiedica acest procesor sau daca este altceva mai bun la acesti bani.
  Iti multumesc.

  1. Autor

   @marius,
   Asus x550cc-xx066d are un procesor din seria i5 ultrabook, ultrabook-urile sunt inlocuitoarele netbook-urilor si un compromis intre tableta si laptop.
   Persoanei care i-am recomanda acest laptop avea un buget limitat maxim 2100 RON dar avea nevoie printre altele sa foloseasca aplicatii de tip CAD, aplicatiile profesionale nu sunt gandite pentru configuratii home user, desi laptopul se incadreaza in cerintele minime nu te poti astepta la prea mult de la el in astfel de conditii.

   Daca gaseam ceva bun in bugetul de 2100 RON ii recomandam, probabil daca cauti foarte bine poti gasi o oferta mai buna la vreun magazin mai mic, eu ma feresc in schimb sa aleg un link de la un magazin necunoscut de la care nu am fost eu client.

 12. Laptop Asus X550VC-XX025D cu procesor Intel® CoreTM i5-3230M 2.60GHz, Ivy Bridge, 4GB, 500GB, nVidia GeForce GT 720M 2G.

  Salut Mihai,

  Care este parerea ta despre acest laptop.Il voi utiliza pt CAD si iau in considerare un upgrade la 8 GB memorie RAM.

  1. Autor

   @Cristi, pentru CAD 8 GB memorie ar fi foarte recomandati. Configuratia este in principiu ok placa video este buna, procesorul s-ar putea sa fie mai slab daca lucrezi proiecte complexe (vei astepta mai mult renderizarile).

   Dar in principiu CAD-ul functioneaza ok pe configuratia de mai sus.
   Inainte sa il achizitionezi sa te gandesti daca monitorul de 15 inch si rezolutia clasica de 1366 x 768 de pe laptop nu iti sunt prea mici, stiu ca multi proiectanti prefera monitoare si rezolutii mai mari.

 13. te mai deranjez cu o intrebare…as putea sa pun windows xp pe laptopul pe care mi l-ai recomandat ? afecteaza cu ceva buna functionare a acestuia daca nu are windows 8?

  1. Autor

   @Alex, nu iti recomand sa mai folosesti windows XP, odata nu e facut sa functioneze cum trebuie cu arhitecturi multi core, a doua windows xp nu suporta un directx mai mare de 8.1 parca, driverii banuiesc ca nu o sa ii mai gasesti si daca nu pui versiunea pe 64 biti nici ram peste 2 nu o sa vezi.

   Windows 7 sau Windows 8 este recomandarea mea.

  1. Autor

   @alex, pare aceeasi configuratie, go for it doar ai grija fiind o firma mai necunoscuta incearca sa aflii daca nu sunt probleme cu garantiile la ei. Nu ma gandesc ca ai nevoie dar daca totusi se intampla sa nu dai atunci din colt in colt. dai atunci din colt in colt.

 14. salut,am un buget de pana la 3500 RON as vrea sa achizitionez un laptop cu procesor I7 QM HQ 6-8 Gb ram frecventa 2.4-3.4 Ghz display de 17.3 memorie video dedicata 2Gb de preferat asus sau dell am inteles ca sunt cele mai bune . Daca exista o asemenea configuratie pt bugetul meu te rog sa imi dai niste variante multumesc!

  1. Autor

   @Alex,
   ma bucur sa aud ca sti exact ce vrei, asa ca am sa trec la subiect. Din specificatiile date de tine am gasit urmatorul laptop ASUS X750JB-TY002D si inca mai este disponibil aici .

   Un singur lucru ii lipseste un HDD mai rapid, dar cu timpul poti sa ii inlocuiesti cu un SSD.

 15. am mai postat odata din greseala, mersi de sfat. Mie pt asta mi-ar trebui, adica pt net, muzica, filme, office si bugetul meu este de 1700 lei, iar in orasul meu la magazin exact la acest pret l-am gasit cu un mouse logitech inclus in pret

  1. Autor

   @vio,

   laptopul este facut de Asus iar asta din start iti da siguranta unui laptop facut calitativ. Totusi modelul acesta este un entry level adica unul dintre cele mai slabe din oferta lor (si daca nu ma insel nu se mai fabrica).

   Ce poti sa faci cu el este aplicatii office (word, excel) si navigare pe internet. Memoria si harddisk-ul sunt ok, prcesorul este poate prea slab. Daca nu ai nevoie de mai mult este ok, daca in schimb doresti mai mult de la el, vrei sa faci mai mult decat “datul” pe net si editat text si tabele atunci iti recomand unul mai performant, pot sa iti fac o recomandare personalizata daca imi spui un buget pe care il ai si imi dai mai multe detalii despre cum vrei sa il utilizezi.

   Daca inca il vrei pe acesta vezi link-ul urmator, magazinul oficial Azerty ofera produsul la ei pe site la un pret mai bun decat pe allshops care tot de acolo il iau.

 16. SAlut ce laptop miam utea recomanda pana in 2000 de lei, dar as vrea sa ruleze si cateva jocuri gen gta 4, fifa 13 sau pes?

  1. Autor

   @Gigi,

   la 2000 de obicei nu ai o placa video suficient de puternica sa poti juca un joc de genul gta 4, poti sa joci un fifa 13 dar probabil doar la setarile minime la joc.

   De exemplu asta ar fi cea mai buna varianta sub 2000 RON care am gasit-o pe eMag :
   Acer Aspire E1-571G-32344G50Mnks cu procesor Intel® CoreTM i3-2348M 2.30GHz, 4GB, 500GB, nVidia GeForce 710M 2GB, placa video este ok pt gaming, procesorul in schimb este entry level daca te lipsesti de jocuri gen GTA si accepti sacadari cateodata sau setari mai pe mediu/minim la jocuri este ok. (banuiesc ca nu vrei asa ceva)

   Laptopurile nu sunt facute pt gaming, si sigur nu o sa vezi un gamer jucand pe laptop. Dar nu dispera la 2000 iti faci un Desktop bunicel si nu o sa fi limitat de performantele unui laptop.
   O alta varianta ar fi consolele de joc, un Xbox 360 nou este la jumatate din un laptop si il ai cativa ani fara nevoia de a il actualiza jocurile merg pe el asa cum au fost gandite fara setari pe minim sau alte smecherii.

 17. Salut!
  In primul rand iti multumesc in numele tuturor pentru aceste informatii, utile si practice.
  Am un buget de aproximativ 2000-2150 RON, si as dori sa-mi cumpar un laptop, dar nu prea sunt sigur ce sa iau. As vrea ceva “bunisor” la toate(un film, un joc, autocad, word…..etc). Am in prezent un Lenovo B550, de care, sincer, nu prea am fost multumit. Dupa 1 an jumatate a picat HDD-ul(WD Blue Scorpion), dupa 2 ani mi-a picat placa video( Nvidia GF G210M, din cate am inteles, s-au desprins pinii de pe placa de baza, intr-un cuvant–e terminata). Ma poti ajuta, te rog, cu 1-2 modele, pe care tu le crezi bune pentru mine? Multumesc si numai bine:)

 18. Iti multumesc mult pentru raspuns, Mihai! You are the best! :)

 19. Salutare, Mihai! Sa stii ca dupa ce am citit articolul tau am trait pentru prima data impresia ca inteleg si eu cite ceva despre subiect. Bine scris articolul, la obiect. Esti de felicitat si ca iti faci timp sa raspunzi la intrebarile cititorilor. Pentru ca mi-ai cistigat increderea vin si eu cu o intrebare si cu rugamintea implicita de a ma ajuta cu un sfat. Vreau sa-mi cumpar un laptop, pe care sa pot edita imagini video (filmulete de 15 – 20 de minute, sa zic), fotografii, sa pot naviga usor pe mai multe site-uri simultan (google, retele socializare, site-uri informative etc), sa-l pot utiliza si in spatii cu retea wireless, sa pot vedea un film. Nu ma intereseaza jocurile. A, si sa nu cintareasca foarte mult, pentru ca o sa-l car zilnic dupa mine. Crezi ca poti sa-mi recomanzi un astfel de laptop care sa se incadreze in suma de 30 de milioane? Daca ar fi mai putin ar fi si mai bine. Sa stii ca nu ma duc in magazin pina nu primesc raspunsul tau. :) Si, apropo de magazin, imi recomanzi sa iau de pe un site anume sau pot merge la magazine gen Altex, Flanco sau care or mai fi? Multumesc mult!

  1. Autor

   @Laura,

   Buna, am tinut cont de cerintele tale iar in bugetul tau te incadrezi perfect pentru un astfel de laptop. Recomandarea mea ar fi
   Asus X550CC-XX342D cu procesor Intel® CoreTM i7-3537U 2.0GHz, Ivy Bridge, 8GB, 750GB, nVidia GeForce GT 720M 2GB

   Laptopul este foarte subtire si cantareste 2.3 kg (un laptop clasic are aproximativ 3-3.4 kg), procesorul este gandit special pentru astfel de laptopuri, este situat undeva in zona de mijloc cand vine vorba de putere de calcul dar mai mult decat suficient daca nu esti gamer asa cum ziceai mai sus.
   Laptopul vine cu 8 GB ram ceea ce iti da fluiditate cand ai mai multe aplicatii deschise simultan (sau mai multe pagini deschise in browser).
   Este echipat cu placa de retea Wireless (wireless-ul este ceva standard de cativa ani),

   Laptipul vine cu o placa video dedicata suficient de capabila chiar pentru jocuri, in cazul tau perfecta pentru vizionarea de filme chiar in format FullHD, vizionarea va fi fluida. De asemenea combinatia de procesor placa video este mai mult decat suficienta pentru editarea de filme / foto.

   O varianta mai ieftina a aceluiasi laptop este urmatorul
   Asus X550CC-XX067D cu procesor Intel® CoreTM i7-3537U 2.0GHz, Ivy Bridge, 4GB, 500GB, nVidia GeForce GT 720M 2GB
   Direrenta in afara de pret este ca are memoria RAM la jumatate (4 in loc de 8GB) si spatiul de stocare mai mic cu 250GB. Spatiul de stocare poti sa il consideri neglijabil acum ca exista atatea variante online gen Dropbox iar 500GB este suficient chiar daca vei colectiona filme.
   Iar cei 4 GB RAM desi ar fi de preferat 8 sunt si aceia suficienti. (laptopul meu personal are 4 si pana acum nu am simtit nevoia de mai multi la o utilizare normala)

   Cat despre magazine eu personal prefer cele mai mari deoarece in caz de probleme nu fac nazuri (garantie), electronicele mele scumpe le-am cumparat de la eMag sau MarketOnline, totusi saca cauti un laptop anume de exemplu unul din cele de mai sus poti sa il iei de oriunde tot din aceeasi fabrica ies fie ca se vine la magazinul din colt sau la eMag.

 20. salut, as vrea si eu sa-mi cumpar un laptop destul de performant, adica sa pot juca si cateva jocuri pe el(nu de ultima generatie adica aparute in 2013).
  Am rugamintea sa-mi explici si mie care e diferenta dintre procesoarele i5, i7 cu terminatiile U, M, QM, HQ pentru ca nu inteleg, adica un i5 qm sau hq este mai bun decat un i7 u?

  pentru laptopul meu imi trebuie un i5HQ de exemplu? si daca esti amabil, imi recomanzi si mie un laptop in jur de 2500 de lei? am o varianta, poti sa-mi spui daca merita.

  http://www.emag.ro/laptop-asus-cu-procesor-intel-174-core-small-sup-tm-sup-small-i7-3537u-2-0ghz-ivy-bridge-4gb-500gb-nvidia-geforce-gt-720m-2gb-free-dos-matte-dark-gray-x550cc-xx067d/pd/DRLLXBBBM/
  multumesc!

  1. Autor

   @Dan,

   Terminatile de la procesoare sunt o pacoste.
   Intel a grupat procesoarele in mai multe categorii Atom – cele pentru tablete/netbook-uri – cele mai slabe, Celeron destinate pentru laptopurile super extra ieftine – nu le recomand la nimeni, Pentium – entry level inca destul de slabe – ok pt net sau aplicatii office
   i3 – un procesor de middle dar mai mult inspre entry decat inspre top.
   i5 – mediu – top
   i7 – procesoare mediu – top quad core (celelalte sunt dual core)

   Terminatii:
   – U indica procesor destinat ultrabook-urilor – adica mai putin performante consuma jumatate curent fata de un procesor pentru laptop clasic
   – M procesor clasic pentru laptop
   Seriile U si M se gasesc pentru oricare din i3, i5, i7

   – QM – quad core mobile – doar la i7
   – HQ – a aparut odata cu ultima generatie tot pentru i7 doar nu stiu multe detalii decat ca ar avea nucleele cu viteza putin mai mica in favoarea unei placi video integrate mai rapide

   i5 sau i3 nu are QM sau HQ deoarece nu sunt quad core

   Laptopul ales de tine este un ultrabook destul de performant, procesorul i7-3537U cum ziceam desi face parte din seria i7 este unul dintre cele mai bune procesoare de ultrabook, dar comparabil cu unu i7m sau i7qm este mai slab. i7 xxxU este aproximativ similar cu un i5 xxxM o generatie mai veche doar cu castig de consum de putere la jumatate.

   Legat de gaming daca nu esti pretentios, nu vrei sa dai detaliile la maxim mi se pare suficient Asus X550CC-XX067D Daca il iei pentru jocuri ca principala sarcina pe care o faci cu el atunci te sfatuiesc cu tarie sa te gandesti la minim 8 GB RAM si un procesor de laptop i7 nu un i7 ultrabook, in cazul acesta insa pretul probabil ca sare de 3000 RON.

 21. Salut recomande-mi si mie un leptop pana in 30 de milioane in care jocurile sa mearga perfect :D

  1. Autor

   @Daniel, nici Bill Gates nu iti poate face o recomandare de laptop de 30 de milioane pe care sa mearga jocurile perfect.
   Ca exemplu de laptop pe care sa mearga jocurile perfect ar fi asta :
   Laptop ASUS G750JX-T4101D, Intel Core i7-4700HQ Haswell, 750GB HDD + 256GB SSD, 24GB DDR3, nVidia GeForce GTX 770M 3GB dar … pretul nu e 3000

   Ce poti sa gasesti cat de cat ok si care sa iti mearga jocurile la 3000 este :
   Lenovo IdeaPad G580 cu procesor Intel® CoreTM i7-3632QM 2.20GHz, Ivy Bridge, 6GB, 1TB, nVidia GeForce GT 635M 2GB

 22. Salut !
  Va apreciez gestul ca doriti sa ajutati unele persoane interesate in achizitionarea unui laptop. As vrea sa ma ajutati si pe mine, dispun de un buget de fix 3000 de lei pt un laptop. Tin sa mentionez ca il iau mai mult pt jocuri si as vrea recomandarea dvs. Eu m-am orientat spre: http://www.cel.ro/laptop-notebook/laptop-asus-k56cb_xx307d-i7_3537u-1tb-8gb-gt740m-2gb-l/ ,dar din comentariile citite mai sus am vazut ca procesorul este destinat ultabook-urilor si nu mai stiu daca laptopul de fata ar corespunde cerintelor mele. Dati-mi niste sugestii si anume laptopul potrivit in banii astia. Multumesc anticipat !

  1. Autor

   @Alexandru, laptopul este cat se poate de bun pentru cat face, dar procesorul chiar daca e din seria i7 pentru ca este versiunea de ultrabook ajunge undeva intre i5 si i3 (mai mult spre i5) ca si perfromante, si nu ar fi o mare problema daca joci ocazional in schimb daca il vei folosi asa cum ziceai “mai mult pentru jocuri” procesorul este zic eu mult prea slab.

   Nu este Asus, dar urmatoarea configuratie Lenovo IdeaPad G580 cu procesor Intel® CoreTM i7-3632QM 2.20GHz, Ivy Bridge, 6GB, 1TB, nVidia GeForce GT 635M 2GB ar fi potrivita, e adevarat placa video e mai slaba decat la cel sugerat de tine totusi castigi in procesor. Daca esti gamer merita sa te gandesti la o configuratie de gaming pentru desktop, la 3000 RON ai o configuratie mult mai buna decat la un laptop.

 23. Buna! Frumos din partea ta ca iti faci timp sa ajuti si pe cei care nu se pricep la laptop-uri. Sper sa-mi dai si mie o mana de ajutor :). Imi trebuie un laptop pentru licenta, filme online, skype, internet. Bugetul ar fi in jur de 2000 lei, maaaaxim 2500 lei, luat in rate. M-am mai uitat eu pe diverse site-uri, am vazut cate ceva, insa cred ca tu ma poti sfatuii mai bine. Am un hdd extern de 1TB, sa renunt la el daca imi iau un laptop cu capacitate asemanatoare? Sa ma uit si daca ai scris ceva de vreun smart tv, am si acolo o intrebare :)

  Mersi frumos!

  1. Autor

   @Andreea,

   Ma bucur ca ai citit articolul acesta si vezi mai jos cateva recomandari. Sunt asezate astfel.

   Asus X550VC-XX025D cu procesor Intel® CoreTM i5-3230M 2.60GHz, Ivy Bridge, 4GB, 500GB, nVidia GeForce GT 720M 2GB la momentul cand ti-am facut recomandarea pretul era de 2299 RON deci undeva putin mai jos de maximul bugetului tau. Procesorul este situat undeva la mijloc intre cele mai performante si cele mai slabe, memoria este suficienta pentru majoritatea sarcinilor care iti pot trece prin minte, placa video este una din cele mai bune care le poti gasi intrun laptop actual iar hdd-ul chiar daca nu este 1TB este mai mult decat suficient.

   Acelasi laptop dar cu un alt procesor o idee mai slab totusi suficient de capabil pentru ceea ce ai tu nevoie este
   Asus X550CC-XX066D cu procesor Intel® CoreTM i5-3337U 1.80GHz, Ivy Bridge, 4GB, 500GB, nVidia GeForce GT 720M 2GB, acest laptop este mai ieftin decat primul cu aproximativ 200 de RON

   Oricare din cele 2 laptopuri de mai sus este suficient pentru a fi folosit la scoala, filme, internet, etc.

  1. Autor

   @Marius,
   Dintre cele 2 sugestii ale tale clar as merge pe Lenovo Z500, are procesorul putin mai bun, placa video mai puternica si … nu e Acer :)

  1. Autor

   @David,

   Modelul e super, daca faci rost de buget pentru el nu mai ai treaba.

 24. Inspaecial Visual Studio.Multumesc frumos! Da,am stat toata ziua sa analizez cu de-a manuntul multe variante,chiar si cele 2 exemple,dar ar fi vrut unul care sa aiba o placa video mai buna de la Nvidia,dar majoritatea pana in 3000 lei au 720M,740M,610M,650M etc(mai slabe),dar ar fi vrut ceva mai bun,cat despre procesor,am gasit de 2.6 care duce pana la 3.2 sau mai mare,dar nu le gasesti in “pachet” una cu alta,decat la preturi mai mari,gen peste 4000-5000 lei,cum ar fi Asus,dar sunt mai scumpe :p. Ceva recomandari mai bune ?! :) MULTUMESC FRUMOOSS!:)

  1. Autor

   @David,

   Cand spui placa video slaba ce anume vrei sa faci cu ea? 610M intradevar este destul de slaba 740M este o placa video foarte buna. Este adevarat ca nu se compara cu un GTX dar vrei sa il folosesti pentru gaming?

   O placa video performanta pentru programare nu ai nevoie decat daca vei face jocuri sau vrei sa faci paralel programing (CUDA).
   La procesor vad ca pentru tine conteaza mult fregventa. Da fregventa este importanta dar nu uita memoria cache din procesor. Si sa iti dau un exemplu concret noile procesoare de smartphone au undeva intre 1.2 si 1.7 Ghz, sa nu crezi ca sunt comparabile la performante cu un procesor de PC cu 1.7 Ghz

   Daca as putea sa iti recomand un laptop cu caracteristicile unuia de 4000 – 5000 la 3000 as renunta la programare.

  1. Autor

   @David,

   Asus are ca punct tare calitatea, dar daca le comparam pe cele 2 HP este atat la partea de procesor cat si la memoria RAM instalata superior (daca te uiti atent procesorul i7-3537U de pe Asus este destinat ultrabook-urilor care nu sunt proiectate pentru putere), memoria de 8 GB fata de 4 GB din Asus este binevenita mai ales daca vei folosi IDE-uri gen Eclipse sau Visual Studio, placa video de pe HP in schimb este inferioara celei de pe Asus, totusi intre cele 2 eu as merge pe HP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *