Cele mai bune laptopuri in 2013 – Ghid Practic

Cum sa îmi cumpăr laptop, din multitudinea de laptopuri apărute în 2013UPDATE: Citește actualizarea articolului pentru 2014.

In ultimii ani am scris câte un articol pe an despre “cum sa îți cumperi cel mai bun laptop”, serie de articole care s-au dovedit de succes deoarece pot spune ca doar în ultimul an am ajutat peste 100 de persoane sa își aleagă un laptop care sa li se potrivească.

Din experiența dobândită am ajuns la concluzia ca atunci când îți iei un laptop trebuie sa urmărești câteva puncte:

 • bugetul tău
 • aplicațiile care dorești sa le folosești
 • configurația hardware / posibilitatea de extindere ulterioara
 • mărimea / greutatea laptopului
 • brandul

Bugetul

Prea putini dintre noi pot sa spună ca nu contează prețul. Si atunci bugetul pe care îl ai pentru un astfel de aparat este necesar sa îl stabilești dinainte, tine minte un laptop de obicei îl folosești în medie 2, 3 ani, iar pentru faptul ca este portabil (deci mai mic) prețul este mai care decât la un desktop clasic.

Un laptop nu are posibilitatea de a i se face upgrade decât la memorie și la capacitatea HDD-ului (capacitatea de stocare). Placa video, procesor, etc nu pot fi schimbate într-un laptop.

Aplicațiile pe care le folosești

Nu toți cei care își cumpără un laptop știu foarte multe despre partea tehnica, despre procesor, memorie, placa video etc. când e nevoie ca o componenta sa fie mai puternica și când nu. O soluție foarte utila de a stabili configurația care ar trebui sa o conțină un laptop este sa îți faci o lista de aplicații care le folosești zilnic sau care dorești sa le folosești pe viitor.

Pe internet se găsesc cerințele de sistem a fiecărui aplicații prin consultarea site-ului producătorului fiecărei aplicații, și se specifica procesorul, memorie, placa video, alți parametrii care trebuie sa le ai pentru a funcționa corect. Mai ia în calcul aspectul ca în 2 ani aplicațiile respective vor avea nevoie de o configurație și mai buna și atunci gândește-te sa mai adaugi câte ceva și pe pentru viitor.

ATENȚIE ! dacă nu va descurcați oricând puteți lasă un mesaj aici.

 

Configurația Hardware

 

Procesorul

Este unitatea de comanda principala, el coordonează sistemul și rulează aplicațiile de aceea procesorul este foarte important.

Contează la un procesor frecvența (se măsoare în GHz), cu cât este mai mare cu atât este mai bine. De asemenea contează numărul de nuclee. Procesoarele mai vechi aveau un singur nucleu de procesare, cele mai comune din ziua de astăzi sunt procesoarele cu 2 nuclee numite și dual – core (Dual Pentium, i3, i5), procesoarele de top vin cu 4 nuclee – Quad-Core (i7)

Ierarhia procesoarelor Intel: (de la cele mai slabe la cele mai puternice)

 • Intel Atom (netbook-uri) – browsing internet
 • Intel Dual Celeron (cele mai slabe procesoare de desktop – nu se recomanda)
 • Intel Dual Pentium (recomandate pentru calculatoarele ieftine pentru browsing internet, videochat, muzica, filme, sarcini de birou)
 • Intel i3 (clasa entry – mijloc, recomandate pentru internet, multimedia (muzica/filme), birou, jocuri mai nepretențioase)
 • Intel i5 (clasa mijloc – top) – recomandate pentru tot ce poate face un i3 dar și pentru jocuri din gama de mijloc spre înalte, proiectare CAD, grafica computerizata.
 • Intel i7 (clasa de top) – sunt procesoarele cele mai avansate de la Intel, sunt performante și recomandate pentru absolut orice gen de aplicație

Memorie

Fiecare gen de procesor sau aplicații are recomandata o cantitate minima de memorie:

Intel Atom – netbook-urile nefiind utilizate mai mult decât în surf pe net – (nu recomand alta utilizare) – 1 GB maxim 2 de memorie RAM este suficienta

Dual Celeron – Dual Pentium – Laptopuri de tip entry level au nevoie de un minim 2 GB RAM – valoarea recomandata ar fi de 3 GB pentru Celeron și 4 GB pentru Pentium

Intel i3 – Intel i5  – pentru laptopurile echipate cu astfel de procesoare uzual se găsește 4 GB RAM instalat care este suficient pentru majoritatea sarcinilor, este de recomandat 6 GB acolo unde este posibil.

Intel i7 – deși funcționează foarte bine cu 4 GB RAM (cantitatea de RAM este dictata de aplicațiile folosite) un utilizator care are nevoie de un procesor i7 se presupune ca dorește sa ruleze aplicații mai complexe (în general jocuri de top sau aplicații CAD), în acel caz se recomanda cantitatea minima sa fie 6 GB iar unde este posibil 8 sau mai multi GB RAM.

Placa Video

Un alt aspect important este placa video. Majoritatea laptopurilor vin cu placi video integrate, sunt placi video care sunt suficiente pentru cei mai multi dintre noi fie ca avem sarcini de birou, ne uitam la un film în HD, fie ca stam pe net și chiar ne jucam jocuri mai vechi.

Dacă în schimb dorim (chiar și din când în când) sa jucam un joc mai actual (2010 ->), sa folosim o aplicație CAD, sa utilizam aplicații grafice, etc atunci o placa video dedicata este neapărat necesara.

Avem de-a face cu 2 mari branduri:

 • ATI
 • nVidia

Amândouă brandurile sunt la fel de performante (deși cei mai multi producători de jocuri recomanda nVidia). Placa video este ea în sine un microcomputer care are un procesor numit GPU (numele plăcii de obicei este  numele GPU-ului) și este cel care trebuie sa suporte aplicațiile. Plăcile video dedicate vin cu memoria RAM proprie și uzual este de 1 GB suficienta pentru aproape toate tipurile de utilizări, recomandata la 2 GB mai ales în cazul în care doriți sa folosiți laptopul pentru jocuri mai pretențioase.

Atunci când aveți de ales intre o placa video sau alta cautați punctajele scoase de plăcile video la diverse aplicații de tip Benchmark sau comparați FPS-ul scos pentru același joc sau … întrebați aici.

ATENȚIE ! Placa video dintr-un laptop nu poate fi schimbata sau upgradata în nici un fel.

Spațiul de stocare (HDD, SSD, SSH)

Un alt factor important în configurație este mărimea și viteza Harddisk-ului. Mărimea variază intre 320 și 1 TB (exista în modelele mai scumpe și capacități mai mari). Cantitatea de memorie se va alege în funcție de ce anume doriți sa stocați pe el. Pentru cei care vor sa salvezi filme și muzica este de preferat un HDD de cel putin 500 GB .

Viteza lui dictează viteza cu care va porni un program sau viteza cu care veți copia cantități mari de date de pe o partiție pe alta.

In general laptopurile vin cu viteza de 5400 rpm (rotații pe minut), viteza care este suficienta pentru majoritatea dintre noi. Pentru cei care rulează foarte des aplicații mari (2 GB sau mai mare – jocuri) este de preferat un HDD cu viteza de 7200 rpm (din păcate sunt mai rare laptopurile cu astfel de HDD-uri)

Soluțiile mai noi sunt SSD-urile și SSH-urile.

SSD-ul este un HDD realizat doar din memorii flash (un fel de stick de peste 100 GB), sunt cele mai rapide soluții dar sunt foarte scumpe și au capacitați mici de obicei 128 GB are un preț de 600 RON.

Pentru cei care doresc atât un SSD dar și o capacitate mare de stocare producătorii vin cu SSD – uri hibride numite SSH. SSH-ul este format dintr-un HDD normal dar care are inclus în el un SSD intre 24 și 64 GB. Astfel datele mai putin utilizate sunt ținute pe HDD-ul normal iar cele accesate mai des cum ar fi sistemul de operare pe SSD.

Mărimea / Greutatea Laptopului

Este data în general de mărimea ecranului și a formatului lui. Uzual un laptop are o dimensiune a ecranului de 15.4 – 15.6 inch și o greutate de 2.5 Kg. Laptopurile mai mici sunt mai ușoare dar sunt nerecomandate persoanelor care petrec mult timp privind ecranul (deoarece duc la probleme cu vederea).

Laptopurile mai mari cele de 17 inch sau mai mari sunt deja grele (peste 3.5 Kg) și ajung sa nu mai fie prea ușor portabile devenind “desktop replacement”.

Ca și mărime laptopurile pot fi:

 • Netbook-uri – intre 10 inch și 12 inch
 • Notebook-uri / Laptop-ul clasic – 13 – 17 inch
 • Ultrabook-uri – laptopuri intre 13 – 15 inch foarte subțiri (jumătate din înălțimea normala a unui laptop), pana în 2 Kg. – De obicei nu au inclus DVD-RW, unele din ele au touchscreen .
 • Desktop Replacement – laptopuri intre 15 inch (gen cele Alienware) normal 17 inch sau mai mare – Sunt laptopuri grele intre 3.5 și 6 Kg.

Brandul

Brandul este important atât din punctul de vedere al calității laptopului cât și al design-ului.

Cele mai uzuale branduri sunt Asus, Dell, HP, Toshiba, Lenovo, Sony-Vaio, Samsung, Acer. Asus și Dell sunt laptopurile cu numărul cel mai mic de intervenții în service deci sunt cele mai recomandate, calitatea și fiabilitatea este destul de mare.

HP, Toshiba, Sony, Samsung sunt laptopuri din zona de mijloc.

Din numeroasele discuții pe forumuri și din topuri Acer este brandul care are preturile cele mai bune pentru configurațiile de mijloc dar și brandul cu cea mai mare șansă de a ajunge în service. De asemenea (depinde și de model) sunt foarte multi utilizatori de Acer care se plâng ca laptopurile lor se încing foarte tare vara, sau ca fiabilitatea și materialele din care sunt construite nu sunt calitative.

Alienware este un laptop destinat gaming-ului și a celor care fac renderizari la nivel înalt – este scump și de obicei este un desktop replacement.

Apple deși este o marca foarte buna l-am lăsat la urma. Apple vine întotdeauna cu un design deosebit, materialele constructive sunt de calitate foarte mare. Nu are configurații de top, cele mai bune configurații ale lor sunt undeva la mijlocul celorlalți producători (Asus, Dell, Lenovo) și au preturi foarte mari.

 

Mituri legate de Laptopuri:

– Laptopurile pentru copii sunt mai ieftine.

Gresit – copii în general joaca jocuri, jocurile sunt cele mai pretențioase aplicații

– Placa video se poate schimba in laptopuri

Greșit – placa video integrata este inclusa în pastila procesorului, placa video dedicata este integrata pe placa de baza a laptopului, în oricare varianta nu exista conectori pentru a adaugă o placa video.

– Pot adaugă memorie suplimentara

Corect – de obicei laptopurile pot upgradate cu mai multa memorie, consultați totuși manualul.

– Se poate schimba HDD-ul unui laptop

Corect – se poate înlocui cu un alt HDD / SSD sau SSH . Atenție formatul unui HDD pentru laptop este de 2.5 inch mai mic decât cel de desktop 3.5 inch.

Recomandări:

– Dacă va gândiți sa cumpărați un laptop de tip netbook uitați-va și la o tableta.

– Laptopuri cu procesoare Dual Celeron – chiar dacă bugetul este limitat încercați achiziționarea unui laptop cu Dual Pentium diferența este de obicei de 100-200 RON iar performanta este simțitor mai mare

– Dacă doriți sa folosiți laptopul doar pentru jocuri înainte de a îl cumpăra aruncați ochii și peste ofertele la consolele de jocuri – consolele nu au nevoie de upgrade, și puteți juca pe ele un număr mult mai mare de jocuri de ultima ora decât pe laptopuri, prețul unei console de obicei este intre 1000 și 1500 RON mult mai mic.

 

Dacă aveți probleme în alegerea celui mai potrivit laptop prin intermediul comentariilor sau prin un email la recomandari @ blog.nisi.ro va pot oferi asistenta în cumpărarea lui. Nu costa nimic iar răspunsul de obicei vine în câteva ore pana în 48 ore .

Magazine recomandate: eMagevoMagMarketOnlineKoyosAzertyPCFun

Pentru cei care cumpăra de la PCGarage și vor o reducere de 1% folosiți codul următor “XETDNGQI” (fără ghilimele). Pentru a folosi codul înainte de a trimite comanda în Cosul de cumpărături va trebui sa introduceți codul de mai sus.

375 Comments

  1. Autor

   @Ionut,

   La prima vedere cele 2 laptopuri par similare mai putin brandul dar daca faci o comparatie intre procesoarele i3-3110M si i3-3217U (ultimul fiind destinat ultrabook-urilor) se poate vedea ca cel pentru ultrabook este simititor mai slab. Cum ie ca si clasa este un procesor bun dar totusi unul entry fiecare strop de performanta conteaza asa ca … cu tot respectul pentru brandul Asus eu as merge pe Lenovo IdeaPad G580

 1. Va rog sa-mi recomandati un laptop acceptabil pentru aplicatiile de arhitectura care sa se incadreze intr-un buget de aproximativ 2500 – 3000.
  Va multumesc

  1. Autor

   @anca,

   Buna, pentru arhitectura ai nevoie de un laptop cu un procesor puternic cat si o placa video buna. De asemenea o memorie peste 4 GB RAM este recomandata si pentru proiecte complexe un ecran cu rezolutie Full HD.

   In bugetul tau am gasit urmatorul laptop care este cel mai aproape de ceea ce spuneam mai sus:
   Laptop Lenovo 15.6” IdeaPad/Essential G580AMBRT, Procesor Intel® Core™ i7-3632QM 2.2GHz Ivy Bridge, 6GB, 1TB, GeForce 635M 2GB

   singura problema este ca nu are un display full HD ci doar HD.

  1. Autor

   @Teodora,

   Informatica este un domeniu extrem de larg, banuiesc ca te intereseaza sa inveti programarea calculatoarelor nu utilizarea lor. In acest caz trebuie sa sti ca programarea se face in limbaje de programare.
   Limbajele astea sunt … o gramada, cartea pe care ai aleso tu este o carte buna am folosit-o si eu iar C++ este un limbaj foarte folosit dar in acelasi timp foarte complex si greu de invatat de unul singur daca nu ai o baza initiala de programare asa ca nu iti recomand.

   Pot in schimb sa te indrum la limbajul HTML si PHP cele 2 merg mana in mana si sunt limbajele care construiesc internetul, sunt mult mai simple de invatat mai ales daca esti autodidacta si nu ai nevoie sa cumperi carti material de studiu gasesti foarte usor peste tot pe internet.

   Daca esti interesata de asta iti recomand pentru inceput site-ul http://www.w3schools.com/ acolo o sa gasesti multe limbaje ce iti sugerez este sa incepi cu HTML apoi sa citesti sectiunea despre CSS si dupa ce ai cat de cat fixate cele 2 sectiuni in minte sa treci pe PHP.

 2. Am revenit cu o intrebare…as dori in viitorul apropiat sa invat ceva informatica.Ce ai putea sa-mi recomanzi pentru inceput(un site,o carte)?
  p.s Stiu ca nu este un site potrvit pentru o astfel de intrebare.

  1. Autor

   @Cristian96,
   Laptopul de mai sus este identic cu cel de la acer asa ca nu ti l-as recomanda fiind la egalitate cu cel mai slab dintre toate de care am vb. Si … chiar ai vrea sa iti iei un laptop “ROZ” ?

  1. Autor

   @Cristian96,

   Dintre cele 2 mentionate de tine as merge pe HP Compaq CQ58-203SQ deoarece HP este un brand mai de incredere decat Acer, procesorul desi la prima vedere are fregventa mai mica este cu aproximativ 5-10% peste cel din Acer. Atentie nici unul nu are placa video dedicata daca cumva te gandesti la gaming in nici un caz.

   De asemenea vreau sa te uiti si la urmatoarea optiune:
   Lenovo Essential G580, Intel Core i3-3110M, 500GB HDD, 4GB DDR3, Intel HD 4000

   Dintre toate Lenovo G580 are procesorul cel mai nou si mai puternic, desi si acesta are o placa video integrata este cea mai puternica.

 3. Ce laptop se incadreaza in bugetul 1200-2200 lei pentru aplicatii office, navigare web,multimedia si o calitate destul de buna pentru gaming?

  1. Autor

   @Teodora,
   intre 1700-2200 esti ok pentru office, navigare web, multimedia la calitate acceptabila, gaming in schimb sa te gandesti de pe la 3000 in sus, se poate gaming intre 2000 si 3000 dar … nu orice joc si daca vrei jocuri noi (2012- 2013) mai mult decat setari medii in nici un caz nu.

   sub 1600 nu te astepta la video full hd, si poti sa te astepti la sacadari cand iti e lumea mai draga.

   Ca exemplu:
   Asus X550CC-XX086D cu procesor Intel® CoreTM i3-3217U 1.80GHz, Ivy Bridge, 4GB, 500GB, nVidia GeForce GT 720M 2GB cand am scris comentariu era la 1850 RON, placa video este suficient de capabila pentru jocuri mai pretentioase dar procesorul este destinat pentru ultrabook-uri (vezi U-ul din serie si fregventa redusa) si va gatui o aplicatie de tip joc cand se aglomereaza obiectele pe display

   Lenovo IdeaPad G500S cu procesor Intel® CoreTM i3-3110M 2.40GHz, Ivy Bridge, 4GB, 1TB, nVidia GeForce GT 720M 2GB ajunge la 2200 RON – are un procesor destinat laptopurilor dar inca un entry level (totusi este mai performant decat cel precedent), placa video este aceeasi componenta care aici este cea care iti va taia din performanta este hdd-ul de 5400 rotatii (ar fi ideal unul de 7200 daca nu un ssd sau un hibrid)

   Daca vrei un laptop de gaming mediu ai nevoie de un procesor cel putin i5 (fregventa peste 2Ghz), 6GB, hdd minim 7200 Rotatii (nu este neaparat necesar doar ca virgula unul mai lent va incarca jocul si nivelele mult mai greu), o placa video GT 7xx 2 gb RAM

   Unul bun pt gaming neaparat un i7, 8gb ram, harddisk hibrid, placa video din seria gtx si un monitor full hd.

   De obicei gamingul se face pe calculatoare desktop este si mai ieftin si mai puternic decat un laptop sau … o consola (eu am renuntat de mult la jocurile pe PC in favoarea unei console care tine 5-6 ani fara sa simti diferenta).

  1. Autor

   @Ionut, am auzit si de rau de cel.ro (daca cauti pe google ceva de genul “probleme cel.ro” o sa gasesti o gramada de chestii negative) am auzit si de bine, dar sincer sa fiu nu am avut personal experienta cu ei la prima mana. Pot sa recomand pentru achizitii scumpe eMag, evomag si marketonline cu ei am avut de a face si nu am avut probleme.
   Ce poti sa fi sigur e ca nu cel sau alt magazin asambleaza acel laptop si singurul loc unde se poate strica este curierul sa ai grija sa refuzi pachetul daca pare lovit si o idee buna e sa il desfaci de fata cu curierul. Iar daca gasesti ceva probleme si il trimiti inapoi fa si niste poze cu el inainte.

 4. am uitat sa adaug si lenovo ideeapad y610p i7 4700MQ 1TB 8GB GT750M 2GB WIN8 –PRET 4300 RON MULTUMESC pt ajutor si sa ai o zi buna!

  1. Autor

   @cristi3,

   Daca as aveaa de ales DOAR dintre cele 2 propuse de tine as merge pe HP g6 2305sq pentru ca are o placa video putin mai buna decat Asus, dar placile astea erau acum vreun an placi mid range asta inseamna ca cele actuale sunt considerabil mai bune chiar si cele mid range, pentru ca tu vrei sa il folosesti pentru “orice” ti-as sugera sa arunci un ochi si peste
   Lenovo IdeaPad Z500 cu procesor Intel® CoreTM i7-3612QM 2.10GHz, 8GB, 1TB + SSD 8GB, nVidia GeForce GT 740M 2GB

   pretul este aproximativ pe acolo iar diferenta de putere este considerabil mai mare atat la placa video cat si la HDD care are integrat in el un SSD de 8 GB .

 5. ce parere ai de urmatoarele lpt ;assus N550JV-CN228D i7-4700HQ 750GB 8GB GT7504GB FULLHD SI TOSHIBA SATTELITE P875-31T I7-3639QM 1TB 8GB GT640 WIN8? CARE AR FI MAI SOLID SI FIABIL? Primul e un pic mai scump si efara sis op! MULTUMESC

  1. Autor

   @cristi3,
   dintre cele 3 Asus, Toshiba si Lenovo as merge clar pe Asus, configuratia este identica cu a lui Lenovo dar brandul Asus este mai de incredere, Toshiba fiind cel mai slab dintre cele 3.

 6. Buna!Vreau sa imi cumpar un laptop rezistent si nu stiu ce model sa aleg.Am un buget de 2000 lei si ma intereseaza un laptop pt Internet, muzica, filme si facultate.As dori sa imi recomanzi cateva modele.Multumesc!

  1. Autor

   @Ana Maria,
   Ca si specificatii este bun daca il vei folosi cum ai spus mai sus pentru muzica, filme si internet. Ce vreau sa iti atrag atentia este Brandul Acer este recunoscut pentru un numar foarte mare de calculatoare care se intorc in service si are garantie doar 12 luni.

   Vreau in schimb sa iti propun un alt laptop, configuratia este similara dar de la un brand mai calitativ (Lenovo) si care are garantie 24 luni.
   Laptop Lenovo G580 cu procesor Intel® CoreTM i3-3110M 2.40GHz, Ivy Bridge, 4GB, 500GB, Intel® HD Graphics

 7. Salut,

  Sunt placi video cu memorie de 4GB. Au acum la Flanco niste ACER care au GT 740M sau 730M care au 4 GB.

  In legatura cu laptopul, am vazut ca ieri dupa ora 12 laptop-ul nu mai facea parte din oferta EMAG.

  Recomanzi ACER? Ca am citit ca sunt destul de slabute ca fiabilitate desi raportat pret/ce au ca si componente sunt cele mai WOW.

  Mersi

 8. buna.vreau sa mi cumpar un laptop de la apple.pt net,filme,..chestii de genu.ce imi recomanzi?

  1. Autor

   @Simona, Urmeaza link-ul acesta, daca bugetul nu conteaza oricare din ele este mai mult decat suficient pentru net si filme, nu iti recomand cele cu ecran mai mic (care sunt si mai ieftine) pt ca iti vei strica ochii daca te uit prea mult la filme sau citest text negru pe alb (vezi majoritatea paginilor web)

 9. salut. ce parere ai de placile video de 4 gb pt laptopuri? se simte diferenta mare intre o placa de 2 gb si una de 4 gb? in viitor jocurile or sa ceara mai mult de 2 gb la o placa video?

  1. Autor

   @Marius, eu inca nu am vazut placi de 4 GB pentru laptopuri si cand or sa apara pretul o sa sara destul de mult. Eu as pune baza mai mult pe chipset decat pe memorie, momentan este suficient 2 GB pentru jocuri. Exista alte aplicatii de design si proiectare care probabil au nevoie de atata memorie dar jocurile momentan nu vad pentru ce ar folosi. Daca totusi vrei sa ajuti sistemul atat cel grafic cat si procesorul gandeste-te la un SSD in loc de HDD, ala chiar face diferenta.

  1. Autor

   @Andrei,

   Configuratia este super si nu vad ce probleme ai avea daca il folosesti pentru gaming, un sfat insa, sa iti achizitionezi un cooler de laptop pentru ca atunci cand esti intr-un joc o sa se incinga destul de tare placa video.

   Am observat ca pe emag laptopul ales de tine “nu mai face parte din oferta” il mai poti gasi pe Azerty sau pe Evomag

 10. Multumesc mult pentru ajutor!Mai am cateva intrebari totusi.Spuneai ca am nevoie de 6 gb rami pentru un gaming decent,acesti 2 gb rami ii pot adauga ulteior achizitionarii,nu?
  Apoi am vazut pe site ca pe aceste modele de Asus este recomandat Win8.Daca vreau sa-mi pun win7 este posibil sa nu gasesc drivere sau sa am o performanta mai scazuta din cauza ca nu sunt optimizate pentru acest sistem de operare?

  1. Autor

   @Ionut, eu unul folosesc windows 7 pentru ca imi e greu sa ma obisnuiesc cu interfata de la windows 8, nu am vazut nici o problema pana acum, e adevarat windows 8 consuma mai putine resurse dar nu cu mult, nu cat sa faca o diferenta, modelul de laptop al tau suporta oficial si windows 7 pe 64 biti vezi link-ul asta http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/K56CB/#support_Download_30, iar legat de rami da poti ulterior sa adaugi si tu ajungand pana la un maxim de 8 GB RAM

 11. Merci pentru sfat ,daca ar fi sa renunt la Solidworks ar mai fi si alte variante recomandate .Ce spui de HP ProBook 4540s ?

  1. Autor

   @Zoli,
   HP ProBook 4540s nu mi se pare mai grozav decat Lenovo Essential G580 recomandat anterior, placa video este chiar mai slaba, iar ca brand Lenovo si HP este aproximativ similara.

  1. Autor

   @Ionut,
   Configuratia este foarte buna pentru facultate, problema este gamingul. Placa video nu trebuie sa iti faci probleme cu ea, memoria 4 GB ar fi ok recomandat in gaming ar fi 6 GB dar si cu 4 poti sa joci cam orice joc (diferenta este ca nivelele la jocuri se incarca putin mai repede daca ai mai multa memorie), procesorul in schimb este destinat pentru consum redus necesar in ultrabook-uri si desi este capabil pentru un joc foarte costisitor ca resurse cum ar fi noul GTA 5 este undeva la limita inferioara.

   In concluzie daca nu vrei sa joci pe maxim ultimile titluri modelul ales de tine este suficient. Stiu ca ai spus ca ai un buget maxim de 2500, dar daca poti sa mai astepti putin sa mai adaugi 100 de RON te sfatuiesc sa vezi si modelul de mai jos. In principiu este acelasi sistem dar cu procesor i5 care este o clasa mai sus si ai un boost de putere, iar asta o sa te ajute peste un an cand aplicatiile vor fi si mai consumatoare de resurse.

   ASUS K56CB-XX404D – Intel Core i5-3337U, 15.6″, 4GB, 1TB, nVidia GeForce GT 740M@2GB

   Daca mai ai intrebari sau sugestii nu ezita sa ma contactezi.

 12. Salut ,intentionez sa cumpar un laptop in viitorul apropiat si am nevoie de o parere sau mai multe de la tine .Cerintele ar fi video dedicat neaparat si pana in 21-2200 lei .Mentionez ca nu ma intereseaza sa ma joc pe el ,il voi folosi pentru programe gen ( optimcut ,solidworks ).

  1. Autor

   @Zoli,
   Bugetul tau este foarte limitat pentru un laptop care va fi folosit la ceva serios, am incercat sa aleg respectand cerintele minime care se gasesc pe site-ul solidworks, trebuie sa te informez totusi ca nu am reusit sa gasesc o configuratie care sa fie peste cerintele lor ci doar care sa fie undeva peste minimul recomandat pentru aceste aplicatii.
   Lenovo Essential G580, Intel Core i3-3120M, 1TB HDD, 4GB DDR3, nVidia GeForce 635M 2GB, FreeDOS, Maro

   sau

   Laptop Dell Inspiron 3521 cu procesor Intel® CoreTM i5-3317U 1.70GHz, Ivy Bridge, 4GB, 500GB, AMD Radeon HD 7670M 1GB

   Prima varianta ar fi cea mai recomandata pentru placa video mult mai performanta, procesoarele sunt aproximativ similare.

 13. crezi k se misca bn jocurile pe ambele modele de laptop?ma refer la jocurile astea de ultima generatie

  1. Autor

   @Marius,
   Pentru jocurile de ultima generatie ca sa se miste bine ai nevoie de o placa video din seria GTX, de la celelalte poti sa te astepti sa mearga undeva intre mediu si maxim si cu fiecare trimestru jocurile o sa ceara tot mai mult. Din pacate o placa video performanta in un laptop ridica pretul foarte mult de la 1000 de euro incepana, o varianta mult mai ieftina daca vrei jocuri este clasicul desktop acolo totul o sa mearga mai ok la mai putini bani.

   Pe cele 2 jocurile o sa iti mearga, acum nu pot sa iti zic care e mai bun si care nu poti sa cauti cum se comporta placile alea video in benchmark-uri facute pe jocurile care le vrei tu si sa iti faci o parere. Amandoua placile sunt foarte bune si daca vrei sa joci nu sa ai cea mai tare grafica din cartier poti sa scazi setarile la mediu si asa ajungi sa joci 95% din jocuri.

 14. salut.am de ales intre astea doua laptopuri
  http://www.emag.ro/laptop-lenovo-ideapad-g580-cu-procesor-intel-174-core-small-sup-tm-sup-small-i5-3230m-2-60ghz-ivy-bridge-6gb-1tb-nvidia-geforce-gt-635m-2gb-freedos-dark-brown-59-376865/pd/DGJHXBBBM/
  si
  http://www.cel.ro/laptop-notebook/laptop-lenovo-ideapad-z500-i5_3230m-1tb-6gb-gt740m-2gb-l/. tu ce mi-ai recomanda? ma intereseaza un laptop la maxim 2500 lei pt jocuri. nu sunt d-ala maniac sa rulez jocurile la maxim da’ n-as vrea sa mearga nici pe minim.astept un raspuns.multumesc

  1. Autor

   @Marius,

   Fiind acelasi brand, acelasi procesor, memorie si HDD, singura diferenta este placa video care si ea e facuta de acelasi producator iti recomand varianta IdeaPad Z500 pt ca cipsetul de pe placa video este mai puternic decat la cealalta varianta.
   Daca ai putea sa cresti putin bugetul ti-as recomanda acelasi laptop IdeaPad Z500 dar in varianta cu 8 GB RAM (diferenta se vede in jocuri)

 15. multumesc pf sfaturi ,chiar mi-au fost de folos si le voi lua in seama la achizitionarea laptopului. O sa mai intru pe blogul tau, am citit si restul postarilor tale.o zi buna

 16. mc mult pt ajutor..ce nu vad la nici una dintre laptopuri,daca au bluetooth?(la mine e necesar)si am o problema cu sistemul de operare :( ..eu am windows7..cu Free-Dos de la Asus sau Ubuntu 12,04 de la Dell o sa-mi prind urechile? (nici nu am auzit de Ubuntu vreodata) sau ce sa fac?? Asa in paranteza Dell-ul recomandat de tine e mai frumusel :) Daca mai ai vreme raspunde-mi te rog la intrebarile de mai sus.plss

  1. Autor

   @Carina,
   din cate vad nu au blooetooth dar poti sa il atasezi tu pe usb, cat despre sistemul de operare iti recomand instalarea windows 7 sau windows 8 daca esti obisnuita cu interfata

 17. Buna,
  as dori sa ma ajuti in alegerea/cumpararea unui laptop.Suma ar fi pana la 1000$.Este pt uz “casnic”: internet,muzica,filme (neaparat cu cd/dvd writer),fotografii (spatiu mare de stocare),site-uri de socializare,camera performanta,bluetooth,wireless, si sa se “miste” rpd :).Imi place designul/culorile de la Sony Vaio,dar prefer un laptop performant in detrimentul designului…sau se poate amandoua?? Pana acum am avut Dell(dar acum sta numai in priza..) Si inca ceva: care e cel mai bun wireless router? (eu am D-Link) Da-mi te rog cele mai bune variante (chiar daca depasesc suma amintita) multumesc mult mult

  1. Autor

   @Carina,

   De cele mai multe ori producatorii investesc mai putin in design dar ti-am gasit un model de Asus care din punct de vedere a design-ului pare destul de ok si in acelasi timp elegant. Din punct de vedere a componentelor este unul dintre cele mai ok laptopuri care se gasesc la 1000 de dolari.

   Asus K56CB-XX307D cu procesor Intel® CoreTM i7-3537U 2.0GHz, Ivy Bridge, 4GB, 1TB, nVidia GeForce GT 740M 2GB
   atat procesorul cat si placa video este suficient de performanta pentu uz casnic si chiar si pentru alte aplicatii mai intensive, spatiul de stocare este foarte mare 1 TB (aprox 1000 GB) si bineinteles are si DVD RW. Webcam-ul este HD si sunetul este branduit Altec Lansing Ca si grosime este mai subtire decat un laptop standard si mai usor cu aproximativ 400 grame, perfect de transportat

   Legat de baterie zicea ca ai un Dell care sta in priza tot timpul asa se intampla dupa cativa ani de functionare indiferent de brand .

   O alta varianta ar fi:
   Dell Inspiron 5521 cu procesor Intel® CoreTM i7-3517U 1.90GHz, Ivy Bridge, 6GB, 1TB, AMD Radeon HD 8730M 2GB, procesorul o idee mai slaba dar e compensat de o memorie mai mare, spatiul de stocare este identic ca cel de sus, placa video de asemenea este similara, webcamul este de 1Mp (nu se compara cu cea HD de la cel de mai sus dar avand in vedere ca display-ul laptopului cu rezolutia 1366 x 768 inseamna defapt 1MP imaginia se afiseaza perfect), in cazul dell-ului avem o baterie mai mare iar greutatea este aproximativ identica.

  2. Autor

   Si revin si cu informatii despre router, chiar zilele trecute mi-am cumparat pentru mie routerul ASUS RT-N15U, ce mi-a placut este ca are o viteza buna, port usb pe care il folosesc sa conectez imprimanta (in acest fel nu mai trebuie sa o mut de pe un calc pe altul cand vreau sa printez ceva) si ocazional pot conecta un stick de USB pe care il vede orice calculator din retea, mai mult pot crea pana la 4 retele wireless in functie de anumite preferinte de exemplu am o retea care are acces la toate device-urile TV laptop imprimanta etc, si o alta pentru oaspeti la care nu am dat acces la imprimanta . Pretul nu este chiar mic, design-ul este destul de interesant

  1. Autor

   @gaby, dupa ce am consultat cerintele de sistem pentru Autocad laptopul intruneste conditile minime pentru a putea folosi aplicatia. Placa video este mai mult decat recomandata in schimb memoria de 4 GB se afla in documentatia Autocad ca minim necesara, ca si recomandat ar fi 8GB, de asemenea procesorul de 1,7 Ghz este suficient pentru aplicatie dar din experienta iti pot spune daca nu ai un procesor de cel putin 2 Ghz vei observa incetinirea sistemului mai ales atunci cand faci renderizari.
   Si in sfarsit display-ul pentru aplicatiile de tip CAD se recomanda un ecran cu o rezolutie mai mare (nu neaparat de suprafata mai mare) in acest caz documentatia Autocat recomanda 1600×1050

   In concluzie laptopul poate fi folosit pentru absolut tot ce ai tu nevoie autocad, muzica, net, filme dar partea de proiectare nu o vei putea sa o faci la modul pro vei simti lipsa unui ecran mai mare si vei simti sacadari a sistemului pentru proiecte mai complexe.

 18. Salut. Am un buget de 2000 lei si ma intereseaza un laptop pt Internet, muzica, filme si jocuri nu foarte pretentioase. Mi-a atras atentia acest laptop: http://www.pcgarage.ro/notebook-laptop/asus/173-x75vd-ty039d-sandy-core-i3-2370m-24ghz-4gb-500gb-geforce-610m-1gb-black/. Nelamurirea mea la laptopul de 17′ este legata de folosirea tastaturii, deoarece am inteles ca flexeaza in partea de mijloc. Sa aleg un laptop de 15′ ? sau e ok acesta de 17′ ?
  Multumesc.

  1. Autor

   @Razvan28,
   pretul e bun, configuratia e ok poti sa joci si jocuri mai putin pretentioase si muzica si filme. La 17 inchi este de obicei mai greu laptopul si la brandurile mai slabe exista aceasta problema cu flexarea tastaturii dar aceeasi problema am vazut-o si la cele de 15 facute prost. Asus este un brand bun. Nu stiu modelul acesta in schimb daca are problema cu flexarea tastaturii. Sincer sa fiu si cele care flexeaza este aproape imperceptibila nu cred ca e o mare problema.
   Si pentru ca nu ai un buget foarte mare eu zic sa risti cu tastatura in loc sa faci rabat la vreo componenta cum ar fi procesor, memorie placa video.

 19. Bună, aș avea și eu nevoie de o părere. Vreau să achiziționez un laptop iar pentru asta dispun de un buget de max 3000 de lei. În principiu îmi trebuie pentru procesare de imagine dar cel mai mult îl voi folosi la programare paralelă ( CUDA). Prin urmare îmi trebuie obligatoriu placă video dedicată Nvidia. Problema este că nu prea știu ce să aleg, în special în materie de firmă, nu aș vrea ceva care să mă lase când îmi e lumea mai dragă.
  Mulțumesc!

  1. Autor

   @Ana,
   ca si branduri iti recomand Asus sau Dell, sunt branduri pe care le folosesc eu si nu m-au lasat balta niciodata. Am gasit 2 modele care sa aiba o placa video performanta nVidia care sa suporte CUDA si de asemenea sa aiba un procesor cat mai performant.

   Prima optiune ar fi :
   ASUS K56CB-XX306D – ajunge la 2999 RON – Are un procesor i7-3537U, 8 GB RAM si placa video Geforce GT 740M 2GB, placa video este lansata undeva prin martie 2013 deci ar trebui sa sa fie compatibila hardware cu aproximativ toate functiile oferite de SDK-ul CUDA.

   O a doua optiune mai ieftina ar fi:
   ASUS K55VM-SX113D – la 2722 RON, procesorul este aproximativ similar ca si performanta ca cel de sus (aproximativ 5 procente mai slab in benchmark-uri) placa video este in schimb mai slaba GeForce GT 630M 2GB si lansata prin 2011 daca nu ma insel – suporta in schimb CUDA.

  1. Autor

   @andy,
   ca si configuratie este perfect pentru un student la arhitectura si nu numai. Poate singurul minus ar fi ecranul de 15 inch care se poate sa fie putin cam neincapator cand o sa lucrezi proiecte mai complicate. Dar avand in vedere ca nu ai nevoie de ceva portabil este perfect.

   Poti sa arunci si un ochi peste urmatorul laptop (configuratia este identica cu exceptia placii video care este cateva procente mai puternica, brandul este mai bine vazut in schimb nu are finisajele de aluminiu, tastatura iluminate iar pretul este mai mic cu 300 RON). Lenovo IdeaPad G580 cu procesor Intel® CoreTM i7-3632QM 2.20GHz, Ivy Bridge, 6GB, 1TB, nVidia GeForce GT 635M 2GB

 20. salut,care crezi ca este mai bun,1,Laptop Dell Inspiron 3521 cu procesor Intel® CoreTM i3-3227U 1.90GHz, Ivy Bridge, 4GB, 500GB, AMD Radeon HD 7670M 1GB, Ubuntu Edition version 12.04, Black 2,Laptop Dell Inspiron 3521 cu procesor Intel® CoreTM i3-3227U 1.90GHz, Ivy Bridge, 4GB, 500GB, AMD Radeon HD 7670M 1GB, Ubuntu Edition version 12.04, Black 3,Laptop Asus K55VD-SX660D cu procesor Intel® CoreTM i5-3230M 2.60GHz, Ivy Bridge, 4GB, 750GB, nVidia GeForce 610M 2GB, FreeDOS, Matte Smoky Black 4,Laptop Lenovo IdeaPad G580 cu procesor Intel® CoreTM i5-3230M 2.60GHz, Ivy Bridge, 6GB, 1TB, nVidia GeForce GT 635M 2GB, FreeDOS, Dark Brown 5,Laptop Lenovo B590 cu procesor Intel® CoreTM i5-3210M 2.50GHz, Ivy Bridge, 4GB, 500GB, nVidia GeForce 610M 1GB, FreeDOS ma itereseaza pentru muzica,filme hd,si mai putin jocuri sa se miste bine,multumesc anticipat

 21. te mai deranjez cu o intrebare am mai gasit un model Laptop Asus K55VD-SX660D cu procesor Intel® CoreTM i5-3230M 2.60GHz, Ivy Bridge, 4GB, 750GB, nVidia GeForce 610M 2GB, FreeDOS, Matte Smoky Black ar fi mai bun decat hp,faptul ca are si placa video dedicata?si este putin mai eftin decat hp

 22. multumesc de informatie in concluzie pe care sal aleg hp pe cre mi lai recomandat nu are placa dedicata si mi se pere si prea mult pentru bugetul meuimi poti recomanda unul pana in 2200,2300lei sa aiba si o placa dedicata,dar apropo daca nu are placa dedicata pot vedea filme prin hdmi,adica hd?si mi ai mai recomandat Laptop Lenovo IdeaPad G580 cu procesor Intel® CoreTM i3-2348M 2.30GHz, 4GB, 1TB, nVidia GeForce 635M 2GB, Free DOS, Dark Brown sa aleg modelul asta sau imi recomanzi ceva putin mai bun ma refer la procesor multumesc aticipat.

 23. am mai gasit un alt model putin mai ieftin decat cel care lai recomandat, adica hp si binenteles are si placa video dedicata modelul l am gasit la altex Laptop ASUS K56CB-XX349D, Intel Core i5-3317U 1.7GHz, 15.6″, 4GB, 750GB, nVIDIA GeForce GT 740M, Free Dos si are pretul de 2499,imi poti spune ceva de el,merita? multumesc anticipat

  1. Autor

   @florinake,
   ASUS K56CB-XX349D cu procesorul (i5-3317U), litera u din cod semnifica ca e destinat ultrabook-urilor, asta inseamna ca laptopul este de obicei mai subtire procesorul consuma undeva la 3 sferturi din cat unul normal dar si puterea este mult mai mica (ultrabook-urile sunt urmasele netbook-urilor) Procesorul este una din componentele de baza in calculator parerea mea e ca trebuie sa fie suficient de puternic altfel o sa traga in jos orice componenta.

 24. te mai deranjez cu o intrebare am mai gasit un model Laptop Asus K55VD-SX660D cu procesor Intel® CoreTM i5-3230M 2.60GHz, Ivy Bridge, 4GB, 750GB, nVidia GeForce 610M 2GB, FreeDOS, Matte Smoky Black ar fi mai bun decat hp,faptul ca are si placa video dedicata?

 25. scuze acum am vazut mesajul ms mult

 26. multumesc pentru sfaturi,vreau sa mai stiu si despre acesta este mai bun decat hp.Salut,as dori si eu parere despre laptopul acesta daca se poate,multumesc!Laptop Lenovo ThinkPad Edge E530 cu procesor Intel® CoreTM i5-2430M 2.30GHz, 4GB, 500GB, Intel® HD Graphics, FreeDOS, Black.pret 1.999

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *