Filtru acvariu extern Tetratec 600, JBL CristalProfi e701 sau Hagen Fluval 106

Filtru extern - Tetratec EX 600 PlusTrebuie sa încep prin a spune ca nu sunt un profesionist în acvaristica (asa ca pot sa mai fie și greșeli în rândurile de mai jos), dar în urma cu aproximativ 7 ani am cumpărat 2 broscuțe țestoase acvatice. Carapacea era mica cât o lingurița, acum au cam 10 cm fiecare. Iar în naivitatea mea credeam ca prea mult nu or sa crească.

Țestoasele acvatice nu sunt asa de pretențioase ca peștii dar fac o grămadă de mizerie în comparație, iar pentru a avea un mediu măcar decent în care sa le ți ai nevoie de un filtru extern.

Zilele trecute axu rotorului de la filtrul care îl aveam de vreo 5 ani jumate sa rupt, piese nu am găsit încă asa ca am ajuns în situația în care trebuie sa cumpăr un filtru extern nou. Alegerea sa făcut intre cele 3 prezente în titlu:

Filtrele sunt aproximativ similare, iar câștigătorul a fost Tetratec Ex 600 Plus. Fara prea multe detalii am sa spun exact ce am considerat util.

La prima vedere este de tip canistra, rotorul este în partea de sus foarte compact, furtunurile de intrare/ieșire au robineti individuali, ceea ce a fost un punct în plus fata de cele 2. Sa întâmplat des sa trebuiască sa curat doar filtru, sau doar unul din furtune și nu am vrut sa dezamorsez toată pompa. Robinetii individuali pe furtun sunt utili.

A doilea aspect este sistemul de 3 compartimente cu medii filtrante. Primul este cu tubulețe ceramice pentru filtrare mecanica plus filtru burete, al doilea cu bile plastic cu suprafață mare care servesc atât ca o a doua filtrare mecanica dar și ca mediu pentru bacterii, al treilea cu bureți pentru bacterii, fiecare  zona despărțita de … alți bureți.

Intrarea în filtru

Apa murdara este adusa de deasupra printr-o conducta în partea de jos apoi absorbita prin cele 3 casete de filtrare spre vârful canistrei. Astfel mizeria rămâne întotdeauna în partea de jos.

La Hagen Fluval 106 – intrarea se face printr-un strat de burete plasat în lateral – pentru un acvariu de țestoase unde exista multa murdărie ar însemna ca primul compartiment cel cu filtru de burete sa fie curățat foarte des probabil odată pe săptămână. Adica deschiderea filtrului și uzarea garniturilor destul de des.

JBL CristalProfi e701 – locul 2 este foarte asemănător cu Tetratec-ul dar din 3 canistre 2 erau umplute doar cu bureți. Chiar și chiar cu posibilitatea de a customiza eu mediile am preferat sa le am direct din cutie.

Un alt aspect care mie mi se pare important este faptul ca Tetratec 600 are furtunuri transparente. E adevarat depunerile de alge fac furtunurile sa arate mai urat dar este un semn ca ar trebuiesc curățate, iar când le cureți poți sa vezi mult mai bine dacă faci treaba buna sau nu.

Din experiență filtrele externe merg la capacitate maxima când au furtunurile curate.

Un punct în minus și pentru Tetratec 600. Nu are un mâner cu care poți sa îl ridici pentru transport. Esti nevoit sa îl iei în brate. Nici celelalte nu au asa ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *